Çözüme 11 adım

Kanaat önderleri ve akiller çözüm süreci için işbaşı yapacak. Nevruz'a kadar siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel ve toplumsal alanlarda gerekli adımlar atılacak.

Çözüme 11 adım
Çözüme 11 adım
6-7 Ekim olaylarının frenlediği çözüm sürecinde yeniden gaza basıldı. Nevruz'a kadar geçecek dört aylık süreçte 11 alanda yürütülecek kapsamlı çalışmalarla'eve dönüşler’in önü açılacak. Nevruz'da, İmralı'nın örgüte mesajının okunmasıyla tam anlamıyla dağdan inişlerin sağlanması hedefleniyor. Bu süreçte sadece güvenlik birimleri ve hükümet değil, kanaat önderleri, akiller, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, sanatçılar ve sporcular da devrede olacak. Leyla Zana da bu isimler arasında bulunuyor. Hükümetin üzerinde durduğu en hassas konu ise'güvenlik ve silahsızlandırma’ olarak öne çıktı. Başta İmralı ve HDP olmak üzere, süreçte etkili olan kesimlerin, üzerine düşen sorumluluğu üstlenmesi isteniyor.
Toplumsal kesimle irtibat kurulacak
Bu süreçte İmralı ve diğer taraflarla sadece'MİT’ veya'HDP’ kanalıyla değil, toplumsal kesimlerle de irtibat kurulması öngörülüyor. Akil İnsanlar Heyeti'nden bazı isimlerle birlikte, kanaat önderleri, bazı sivil toplum örgütü yöneticileri, sanatçılar aktif olarak devrede olacak. Başbakan Davutoğlu başkanlığında toplanan'Çözüm Süreci Kurulu’ olayları değerlendirilerek adımlara yön verilecek.
STK'lar devrede

-Siyasi alana, siyasi kurum ve aktörlere yönelik çalışma yürütülecek.
-Yasal ve hukuki düzenlemeler ile insan hakları alanında adımlar atılacak. Özellikle hasta tutukluların tahliyesine imkân veren düzenlemelerin hızla hayata geçirilmesi planlanıyor. Yurda dönüşler konusunda'yasal güvence’ konusu gündemde.
-Ekonomik tedbirler uygulamaya konulacak, işadamları devrede olacak. TÜSİAD, MÜSİAD, ASKON gibi kuruluşlar da yatırımlara hız verecek.
-Sorunun parçası olan aktörlerle temas, diyalog ve benzeri çalışmalar yapılacak. İmralı ve Kandil'le görüşme hızlanacak.
-Eve dönüşlerle sosyal yaşama katılım ve uyum alanında çalışmalar yapılacak.
-Psikolojik destek ve rehabilitasyon için altyapı hazırlanıyor.
-Kamuoyu bilgilendirme ve kamu diplomasisi çalışmaları yürütülecek.
-Güvenlik ve silahsızlandırma çalışmalarına özel önem veriliyor.
-Kültürel programlara ağırlık verilecek. Sanatçıların da bu süreçte desteği alınacak.
-Toplumsal destek ve sivil toplum çalışmaları yapılacak, STK'lar işbaşında olacak.
-Sosyal programlar organize edilecek.