Bedelli askerlik ekonomiye can verecek

Başbakan Davutoğlu’nun müjdesini verdiği ve yaklaşık 700 bin kişiyi kapsayan bedelli askerlik, devlete sağlayacağı vergi ve benzeri gelirler dahil bankacılıktan, ikinci el otomobil satışlarına kadar milyarlarca liralık pazar oluşturacak.

Bedelli askerlik ekonomiye can verecek
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 28 yaşından gün alanların yararlanabileceği yaklaşık 700 bin kişiyi kapsayan bedelli askerlik müjdesini verdi. Yapılan hesaplamalara göre 100 bin kişinin bile başvurması halinde en az 2.7 milyar lira devlete katkısı olması beklenen bedelli askerlik bankalarda da kredi yarışını başlattı. Bedelli askerlik kredisi hazırlıklarını tamamlayan bankalar, dün Başbakan Davutoğlu'nun açıklamasının hemen ardından kredi duyurularına başladı. Bedelli askerlik kredilerinde faizlerin ihtiyaç kredisi faizlerine yakın olması tahmin ediliyor. Bedelli askerlik bekleyenlerin en büyük şansı da faizlerin son 1.5 yılın en düşük seviyesinde olması.

36 ay vadeli kredi

Buna göre alınacak kredide aylık faizler yüzde 1-1.5 arasında değişiyor. Yüzde 1.08 faizle 18 bin lira kredi alan bedelli adayı, 12 ay vade ile kredisini aylık 1.629 lira olmak üzere toplam 19 bin 671 lira olarak geri ödeyecek. Bankaların genelde bedelli askerlikte en uzun vade olarak 36 ayı tercih ettiği görülüyor. Bu vadede de faizlerin yüzde 1.14 seviyesinde olduğu dikkate alınırsa, 18 bin liranın 36 ay vadede aylık taksidi 636 lira oluyor. 18 bin lira krediye karşılık 36 ay vade sonunda toplamda 23 bin lira ödenecek.

İkinci el oto ucuzlayacak


Bedelli askerliğin etkileyeceği diğer bir pazar ise ikinci el otomobil. Uzun süreden bu yana bedelli askerliği bekleyenler, otomobillerini ya değiştirmiyor ya da elinde tutuyordu. Bedelli askerlik müjdesiyle birlikte dün hemen internet sitelerinde'bedelliden acil oto' ilanları başladı. Önümüzdeki günlerde bu ilanların daha da artmasının kaçınılmaz olduğunu belirten sektör yetkilileri, ikinci elde otomobil fiyatlarının da bin-2 bin lira gerileyebileceğini belirttiler. Sektör yetkililerine göre bedelli adayları, otomobil kredilerinin ihtiyaç ve bedelli askerlik kredisinden daha avantajlı olduğu için otomobillerini ilk önce elden çıkarıyorlar. Askerlik bedelini yatırdıktan sonra da tekrar otomobil almayı planlıyorlar. Bedelli askerliği sadece adaylar değil otomobil almak isteyenlerin de beklemesinin bu pazarın ciddi hareketlenmesine neden olacağı belirtiliyor.

Ekonomiye üç kalemde katkı yapacak

İlk kez 1987'de uygulamaya konulan bedelli askerliğin 4 uygulamasından toplam 194 bin kişi faydalandı. Yeni uygulamada en az 100 bin kişinin başvuru yapacağı varsayımıyla bedelli askerliğin devlete katkısının yapılan hesaplara göre 2.7 milyar lira olması bekleniyor. Nasıl mı? Sadece 100 bin kişinin bedelli askerlik için ödemesi gereken para toplamda 1.8 milyar lira. Ayrıca bu kişiler normal çalışma hayatına devam edecekleri düşünüldüğünde, sadece askeri ücret dikkate alındığında bile yıllık toplamda devlete ödeyecekleri vergi tutarı 48 milyon liraya ulaşıyor. Ayrıca bedelli askerlik adaylarının kışlaya ayak basması durumda yapılacak harcamadan da tasarruf sağlanacak. Bu tasarruf da yıllık asker başına 9 bin liradan hesaplandığında 100 bin kişi için 900 milyon liraya ulaşıyor. Üç kalem alt alta toplandığında da 2 milyar 748 milyon lira ediyor. Başvuruların daha yüksek olması durumunda toplam rakam da katlanacak.