Vali Bektaş’tan Organik Tarım Çağrısı

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, bütün dünyanın organik tarıma yöneldiğini belirterek Türkiye’de organik tarım yapılacaksa buna en uygun ilin Manisa olduğuna işaret edip, “Manisa Organik Tarım Ürünleri Fuarı dünyada adı sayılan fuarlardan birisi olsun.

Vali Bektaş’tan Organik Tarım Çağrısı
Organik tarımda raconu biz keselim, trendleri, modayı biz belirleyelim” dedi.


Manisa’nın önemli tarım potansiyeli bulunduğunu ifade eden Vali Bektaş, Dünyada tarımda yeni trendin ‘organik tarım’ olduğunu belirterek sektörün tüm aktörleriyle görüşmeler yaparak konuyu değerlendirdiklerini bildirdi. Organik tarım işine girme konusunda kesin kararın henüz verilmediğini belirten Vali Bektaş, “Kendimize güvenirsek, bu işte yol alabiliriz dersek önümüze bir hedef koyacağız. Manisa, Türkiye’nin, belki bölgenin, belki dünyanın her dönemde organik tarım merkezlerinden birisi olacak” şeklinde konuştu.

“DÜNYA ORGANİK TARIMA YÖNELİYOR”
Şehirleşme, nüfusun kalabalıklaşması, toplu üretim ve toplu tüketim mantığı içerisinde insanların beslenmesi için zirai gübreler vb. çalışmalarla üretimin artırıldığına ve çoğalan nüfusun gıda ihtiyacının karşılandığına işaret eden Vali Bektaş, “Bu yaptığımız işlerin yan etkileri oluyor. Ürettiğimiz gıdaların lezzeti azalıyor ve insanların sağlıklarına zarar veriyor. Bu gidişe dur demek için bir miktar eskiye dönüp daha zararsız, daha az kimyasal kullanarak, sağlığa yararlı ürünler üretmek gerek. Bunun adı da organik tarım. Norveç’in toplam hayvancılık ürünlerinde organik oranı yüzde 30’a çıkmış. Bu çok önemli bir rakam. Dünya artık tarımsal üretimini organiğe doğru yönlendiriyor. Aynı işi bizim de yapmamız lazım. Türkiye’de bu işe yakışan yer Manisa’dır. Manisa’nın iklimi, ovası, üreticisinin anlayışı, birikimi uygun. Elimizde hazır bir milyon 130 bin dekarlık bir ova var. Biz her tarlanın başına basınçlı ve kapalı boru içerisinde su getirme çabamızla beraber bir şeyi daha başlatıyoruz. Vali Yardımcılarımızdan birine organik tarım işini verdim. Manisa olarak alt yapımız, potansiyelimiz, tarımsal varlıklarımız buna uygun, uzun vadeli organik tarım yoluna çıkalım. Organik tarımın üç ana unsuru var. Bir, sertifikasyon, yani bir ürünün organik olup olmadığının tespiti ve duyurulması, üründe yazılması. İki, organik üretim. Üç, pazarlama. Bu üç ayağın biri aksarsa bu iş yürümez. Bu üç ayağın tamamı ile ilgilenip uzun vadeli bir programla, ciddi olarak yapmamız gerekiyor” dedi.

“MANİSA OLARAK ÖNCÜLÜK YAPMALIYIZ”
Bu amaçla ciddi bir veya bir kaç sertifikasyon kuruluşu ile çalışma yapılacağını anlatan Vali Bektaş, “Bu ürün organiktir dediğimizde kimsenin tereddüdü kalmayacak. Çiftçilerimizin ya da arzu edenlerin tarlalarını organik üretime hazır hale getireceğiz. Bunun en az üç yıllık bir geçiş süreci var. Bütün insanlarımıza bunu öğreteceğiz. Bu emekten maksat, para kazanmak. Bunun için de belki Organik Tarım Ürünleri Fuarcılığına başlayacağız. İstanbul’da yapılıyor veya İzmir’de yapılmaya çalışılıyor ama başarılı olmuyor. Sizin bir fuar yapıyor olmanız o işi başardığınız anlamına gelmiyor. Eğer siz sektörde ağırlığınızı hissettiriyor, trendleri yönlendirebiliyorsanız, fuarcılığı başarmışsınız demektir. İzmir Mermer Taş Fuarını başarmış, İstanbul Mobilya Fuarını başarmış. Mobilya fuarını bir İstanbul bir de İnegöl başarmış. İnegöl niye başarmış, çünkü herkes anasından mobilyacı doğuyor. Böyle bir potansiyel var. Ben diyorum ki İnegöl’ün mobilyada yaptığını biz Manisa’da yapabilir miyiz, yapalım mı, ya da yapalım noktasına gelmek istiyoruz. Organik tarım konusunda gerçekten büyük bir pasta var. Kanser ve adı duyulmayan hastalıklar var. Çağın yakaladığı teknolojik kapasitenin yansımaları bunlar. Olabildiği kadar zararlı etkileri azaltmamız gerekiyor. Bütün dünya ve insanlık buna doğru gidiyor. Türkiye’de bu işi Manisa olarak önce biz yapalım. Buna uygunuz, İpi biz göğüsleyelim. Manisa Organik Tarım Ürünleri Fuarı dünyada adı sayılan fuarlardan birisi olsun. Organik tarımda raconu biz keselim. Trendleri, modayı biz belirleyelim” diye konuştu.

Kaynak: İHA