Hdp, Dbp ve Dtk'dan Sağduyu Çağrısı

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Hakların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Toplum Kongresi'nce (DTK), Cizre ilçesinde 3 kişinin yaşamını yitirdiği olaylara ilişkin DTK binası önünde sağduyu çağrısı yapıldı.

DTK önünde toplanan partililer, sivil toplum örgütü temsilcileri ve sanatçılar adına konuşan DBP Diyarbakır İl Başkanı Ali Şimşek, çözüm ve barış sürecini, halkı sindirme ve katliam girişimi planıyla boşa çıkarmayı hedef alan anlayışın süreci sabote etmeyi başaramadığını söyledi.

Cizre'de hayata geçirilmeye çalışılan tuzağa karşı herkesin duyarlı olması gerektiğine vurgu yapan Şimşek, şöyle konuştu:
"Bilinçli ve örgütlü hareket ederek bu oyunlara gelmeyeceğiz. Cizre'de yaşananlar geçmişte Kürt halkına karşı sabıkalı olan kimi güçlerle yaşanan bir çatışma değildir. Bizzat özel timlerin ve suikastçilerin içinde yer aldığı bir saldırıdır. Halkımız, sağduyulu yaklaşımıyla olası bir katliamın önüne geçmiştir. Demokratik Bölgeler Partisi olarak kesinlikle Kürtler arası bir iç çatışmanın çıkmasını tasvip etmiyoruz."
Bu olaylar nasıl ve neden geliştiğini, amacının ne olduğunu kamuoyu tarafından net bir şekilde bilinmesi gerektiğini belirten Şimşek, haftalardır bölgede çeşitli biçimlerde sokak ve mahallelerde benzer girişimlerin ve kışkırtmaların söz konusu olduğunu ifade etti.

Kürt halkını silahlı bir çatışmaya çekme oyununun sürekli gündemleştirildiğini savunan Şimşek, provokasyon ve oyunlara karşı alanlara çıkarak demokratik tepki vereceklerini belirtti.

Şimşek, şöyle devam etti:
"Tepkilerimiz, demokratik ve kitlesel anlamda sahip çıkma şeklinde olacaktır. Bunun dışına taşan bir yaklaşım içerisinde kesinlikle olmayacağız. Bilinçli ve örgütlü hareket ederek, bu oyunları boşa çıkaracağız. Çünkü bu oyun hükümet ve devletin içinde odaklanmış bazı derin yapıların ve Ortadoğudaki kimi çete yapılarının da içinde yer aldığı bir tuzaktır. Amacı ve hedefi, halkların barış ve birlik içinde bir arada yaşama iradesine tahammülsüzlüktür. Çözüm ve barış sürecini, halkı sindirme ve katliam girişimi planıyla boşa çıkarmayı hedef alan anlayış süreci sabote etmeyi başaramadı."
Basın açıklamasına HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, sanatçı Pınar Aydınlar ve belediye başkanları katıldı.

Kaynak: AA