Gümüşhane'de Etkin Su Yönetimi Platformu Toplantısı

Engin DOĞRU) GÜMÜŞHANE- Gümüşhane Valiliği Etkin Su Yönetimi Platformu toplandı.

Valilik Toplantı Salonunda, Vali Yücel Yavuz başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Vali Yardımcıları İsmail Özkan ve Şenol Turan, Kent Konseyi Başkanı Hasan Pir, TEMA Vakfı Temsilcisi Yusuf Oral, kaymakamlar, İl Genel Meclisi başkanı ve üyeleri, daire amirleri, belediye başkanları katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Vali Yavuz, Gümüşhane'nin Doğu Karadeniz bölgesinde olmasına rağmen normalde Türkiye ortalamasının altında yağış aldığını ve riskli bir konumda olduğunu belirterek, "Valilik olarak, geçen sene yaşanan sıkıntının bu sene yaşanmaması için harekete geçmiş durumdayız. Bu işin yönetiminde olan bizler ve toplumun her kesimi bu konuyu şimdiden gündemine alırsa elimizden geldiğince sıkıntı yaşamayız. Özellikle Milli Eğitim Müdürlüğümüze ve Müftülüğümüze, halkımızı bilinçlendirmek konusunda önemli vazifeler düşmektedir. Kaymakamlarımız zaten sürekli bu işin üzerinde, konuyla ilgili takip ve kontrollerini yapıyorlar. Belde ve ilçe belediyelerimiz de suyu en iyi şekilde halka ulaştırmanın gayreti içinde" dedi.

Temmuz, ağustos ve eylül aylarında köylere şu anki nüfusun beş on katı kadar insan geldiğini dile getiren Vali Yavuz, "Özlem içerisinde bahçe ekiyorlar, suyu fazlasıyla akıtıyorlar ve su sıkıntısı yaşanıyor. Bunu her sene yaşıyorsak o köyün su deposu iyi planlanmamış demektir. Bundan sonra yapılacak depolar en tepe noktadaki ihtiyaca göre yapılmalı, diğer alternatif olarak su saati takılmalı" diye konuştu.

Aralık ayı itibarıyla yeterli yağışın olmadığını ifade eden Vali Yavuz, betonlaşmanın bir sonucu olarak bu sıkıntıların yaşandığını kaydederek, "Zararın neresinden dönülürse de kardır. Mart ayıyla birlikte ağaç dikme mevsiminde çok iyi bir koordinasyonla her yere ağaç dikelim" dedi.

DSİ Şube Müdürü Ümit Yayla, Su Platformunun amacının vatandaşın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen susuzluğun nedenlerini belirlenmesi, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının koordinasyon içinde hareket etmesini sağlayarak, yapılması gereken faaliyetler ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi, vatandaşın yaşam kalitesinin artırılması olduğunu belirtti.

DSİ Şube Müdürlüğünün çalışmalarına da değinen Yayla, suyun etkin ve verimli kullanılabilmesi için suyun yoğun olarak kullanıldığı alanlarda imkanlar ölçüsünde fotoselli musluk kullanılmasının sağlanması, tabiatın dengesini sağlayıcı faktörlerin korunması sağlanarak eksik olan bölgelerin ıslah edilmesi ve tarımsal sulamada daha etkin verimli ve teknik sulama yöntemlerinin kullanılması gerektiğini söyledi.

Kaynak: AA