'Dev' Prostata Kapalı Ameliyat

İdrar yapamama şŸikayetiyle başŸvurduğŸu acil serviste normalin 10 katı büyüklüğŸünde prostata sahip olduğŸu belirlenen hasta, kapalı ameliyatla sağŸlığŸına kavuşŸtu.

Hastanın doktoru üroloji uzmanı Doç. Dr. Mustafa Kıraç, bu büyüklükteki prostatın açık ameliyatla alınmasının tercih edildiğŸini ancak uyguladıkları "Plazma Kinetik TUR" yöntemi sayesinde kapalı ameliyatın başŸarıyla sonuçlandığŸını bildirdi.
3-4 aydır idrar yaparken sıkıntılar yaşŸamaya başŸlayan Fazıl KapıcıoğŸlu (57), son bir aydır idrarını yapamadığŸı için acil servise başŸvurdu. Burada sonda takılan KapıcıoğŸlu'nun prostatının normalin 10 katı büyüklüğŸe ulaşŸtığŸı belirlendi.
Ankara'da ǖzel Koru Hastanesi'nde üroloji uzmanı Doç. Dr. Mustafa Kıraç tarafından 110 dakika süren "Plazma Kinetik TUR" yöntemi uygulanarak kapalı yöntemle prostatı alınan KapıcıoğŸlu, tekrar sağŸlığŸına kavuşŸtu.
-İleri yaşŸta görülüyor
Operasyonu gerçekleşŸtiren Doç. Dr. Kıraç, iyi huylu prostat büyümesi görülen hastalarda, normalin 10 katı büyüklüğŸe sahip bu boyutta bir prostata az rastlandığŸını ifade ederek, şŸu bilgileri aktardı:
"İyi huylu prostat büyümesi ileri yaşŸta, özellikle de 60 yaşŸ üstündeki erkeklerde sık görülen bir hastalıktır ve genellikle sık idrara çıkma ve zorlanma, idrarı kesik kesik yapma şŸikayetlerine neden olur. Normal bir kişŸinin prostatı 20-25 gramdır. Büyüme görülen prostat ortalama 80-90, bazen de 100-110 grama ulaşŸır. Hastamızın prostatının böyle bir büyüklüğŸe ulaşŸması, rahatsızlığŸın 10 yıllık bir geçmişŸe sahip olduğŸunu gösteriyor. Hastamız tedavisini uzun yıllar ihmal ettiğŸi için prostatı aşŸırı büyümüşŸ, 240 grama ulaşŸmışŸ."
Hastanın idrar yapamadığŸı için acil servise başŸvurmasıyla tanı konulabildiğŸini ifade eden Kıraç, sorunun çözümünde tek tedavinin prostatın alınması olduğŸunu, normalde 80 gramın üzerindeki prostatların alınmasında açık ameliyat uygulandığŸını, cerrahın tecrübesine göre 100-120 gram ağŸırlığŸındaki prostatlarda da kapalı yöntemin tercih edilebildiğŸini belirtti.

Hastanın prostatı aşŸırı büyüdüğŸü için kapalı ameliyatta problem yaşŸanmaması amacıyla son yıllarda uygulanmaya başŸlanan "Plazma Kinetik TUR" yöntemine başŸvurduklarını kaydeden Kıraç, yöntemle ilgili şŸunları kaydetti:
"Klasik kapalı yöntem, hastanın vücudundan elektrik akımı geçirilerek yapılır. Bu kalp rahatsızlığŸı olan hastalarda problemlere yol açabilir. Bu yöntemde ise hastanın vücudundan elektrik akımı geçmediğŸi için bu tür sorunlar görülmez. Hastada kanama olasılığŸı azalır ve komplikasyon görülme riski en aza iner. Bu avantajları sayesinde Plazma Kinetik TUR yöntemiyle kapalı ameliyatla aşŸırı büyüklükteki prostatı alabildik."
Doç. Dr. Kıraç, hastanın 1 günde taburcu edildiğŸini, sondasının ise ameliyat sonrası 4'üncü günde çekildiğŸini belirterek, "Hastamızın durumu şŸu anda iyi. Herhangi bir sıkıntısı yok" diye konuşŸtu.
-"Genç yaşŸta gibiyim"
Operasyonla tekrar sağŸlığŸına kavuşŸan Fazıl KapıcıoğŸlu da ameliyattan korktuğŸu için uzun yıllar tedaviye yanaşŸmadığŸını ancak idrarını yapamaz hale gelince acil servise başŸvurduğŸunu ve uzun süre sondayla gezmek zorunda kaldığŸını anlattı.
Son 1 aydır çok büyük sıkıntılar yaşŸadığŸını kaydeden KapıcıoğŸlu, "Artık kendimi çok iyi hissediyorum. Genç yaşŸta gibiyim" ifadesini kullandı.
 
Kaynak: AA