Şişli'deki Asansör Kazası Davası

Şişli'de 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasına ilişkin 4'ü tutuklu 25 sanığın, ''taksirle ölüme sebebiyet vermek''ten 22,5'ar yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada savunma yapan proje müdürü Murat Aytimur, "İş güvenliği firması ehil olmayan kişileri çalıştırdığı için sorumludur" dedi.

Aranın ardından talepleri karara bağlayan mahkeme heyeti, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın suçtan zarar görme kapsamında değerlendirilemeyeceği gerekçesiyle davaya şikayetçi olarak katılmalarını reddetti.
Mahkeme Heyeti Başkanı Metin Tamirci iddianameyi okuyarak sanıklara üzerlerine atılı suçları hatırlattı. İddianamenin okunmasının ardından sanık savunmalarına geçildi.
Şantiyede proje müdürü olarak görev yaptığını ifade eden Murat Aytimur, inşaat mühendisi olduğunu ve 23 yıldır sektörde çalıştığını söyledi.

Yurtdışı ve yurtiçi olmak üzere toplam üç büyük projede çalıştığını, bu büyük projelerde de proje müdürü olarak görev aldığını dile getirdi. Aytimur, proje müdürü olarak görevinin, proje çizim gruplarından gelen çizimlerin incelenip şantiyeye uygun hale getirilmesini sağlamak, taşeronların hakedişlerini kontrol etmek ve tüm bu çalışmaları merkez ofise bildirmek olduğunu açıkladı.

Tamirci'nin "Olay sabahı aynı yerde asansör arızası ihbarı geldi mi?" sorusuna, Aytimur, "Biz arıza olduğunu sorumlu asansör firmasına bildirdik, benim toplantılarım vardı. Daha sonradan arkadaşlar tamir oldu haberini vermişlerdi" yanıtını verdi.
Aytimur, genel müdür yardımcısı Remzi Aydın'ın altında çalıştığını söyleyerek, "Remzi Aydın'ın üzerinde genel müdür olarak Aziz Torun olması gerek. Her perşembe yaptığımız toplantılarda asansör arızalarını gündeme getiriyorduk ve gerekli kişilere bildiriyorduk. Vaktimin yüzde 90'ını ofiste çalışarak geçiririm. 13 şef ve 102 çalışan var, büyük bir proje olduğu için A,B,C ve D bloklarına ayırdık. B bloğun şefi Bünyamin Keskin'dir, o da inşaat mühendisidir. Benim satın alma, taşeron seçimi, sözleşmelerin imzalanması konusunda resmi imza yetkim yoktur. Personel alımı için beş imza gereklidir. Teknik kadrolar için Aziz Torun'un imzası gerekir"
- "İş güvenliği firması sorumludur"
Asansör firmasının şantiyede anlaşmalar gereği "teknik ekip bulundurma" zorunluluğu olduğunu dile getiren Aytimur, "Ehil olmayan kişileri çalıştırdığı için iş güvenliği firması sorumludur. Çalışan kişilerin işe ehliyetinin olup olmadığının kontrolünü onlar yapar. Asansörü kullanan kişilerin sertifikalarının bulunması konusu da benim ya da çalıştığım firmanın sorumluluğunda değildir. İş güvenliği firmasının sorumluluğundadır. Kazada kusur, iş güvenliği firmasının bildirim yapmayan sorumlularındadır" diye konuştu.

Kendisinin de maaşla çalışan biri olduğuna işaret eden Aytimur, üç buçuk aydır tutuklu bulunduğunu hatırlatarak, öncelikle tahliyesini, yargılama sonrasında ise beraatini talep etti.
Duruşma Aytimur'un ifade verme işlemiyle devam ediyor.
Kaynak: AA