Sakarya Valiliği Açıklaması

Sakarya Valiliğinden bazı basın yayın organlarında, "Doğumevinde Skandal Üzerine Skandal" ve "İşte Sağlığımız" başlıklarıyla yayınlanan haberlerdeki iddiaların gerçek dışı olduğu bildirildi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, konuyla ilgili Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine inceleme yaptırıldığı belirtilerek, inceleme neticesinde Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlanan ancak şehir merkezinde faaliyet gösteren Sakarya Kadın ve Çocuk Bakım Servisinin kentteki yapılanma gereği çocuk hastaların temel başvuru noktasını oluşturduğu kaydedildi.
Çocuk servisinde 76, çocuk cerrahisinde 13 olmak üzere 89 yatak, buna merkez kampüsteki çocuk ve çocuk cerrahisindeki yataklar da ilave edildiğinde yatak sayısının 131 olduğu ifade edilen açıklamada, Sakarya Kadın ve Çocuk Bakım Servisindeki son 3 ayda muayene olan çocuk sayısının 42 bin 584, Ağustos ayı sonu itibarıyla 8 aylık dönemde yatarak tedavi gören çocuk hasta sayısının da 6 bin 308 olarak gerçekleştiği bildirildi.

Açıklamada, muayene sayılarının özellikle aralık, ocak ve şubat aylarında mevsimsel rahatsızlıklara bağlı olarak arttığı dile getirilerek, şunlar kaydedildi:
"Özellikle başvurular hafta sonlarında zirveye ulaştığı, yaşanmış olan yoğunluğun bir sonucu olarak hasta ve hasta yakınlarının mağdur edilmemesi ve gereksiz sevklerin önüne geçmek amacıyla kısa süreli olan tedavilerin gerçekleştirilebilmesi için çocuk karyolalarının altındaki anne yataklarının kullanıldığı, işlem sırasında triaj uygulandığı ve aynı odaya konulmaması gereken tıbbi vakalar dikkatle ayrıştırıldığı, bahse konu haberlerdeki hasta çocuğun, servisimize yatırılmasıyla farklı hastalıklar da gösterdiği iddiasının gerçek dışı olduğu, yaşanan bu yoğunluk sonrasında hasta konforuna yönelik diğer odalara aktarımlar da gerçekleştirildiği anlaşılmıştır. Mevcut imkanlar seferber edilerek, sevk yapılmadan tüm hastaların mahallinde tedavisi için çalışılmaktadır. Ayrıca, Kadın, Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin yeni, modern, otel konforunda bir binaya kavuşturulması için Bakanlığımızca yürütülen çalışmalar sonucunda ihale aşamasına gelinmiştir. İhale süreci tamamlandıktan sonra inşaata başlanacak olup, en kısa sürede inşaatın tamamlanması için takipçisi olunacaktır. Kamuoyuna duyurulur."
Kaynak: AA