Davutoğlu'ndan belediye başkanlarına uyarı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Benim hocalarımı sıralasam, en büyük hocalarımın arasına İstanbul'u yazardım. En çok ders aldığım, sokağında yürürken insanlığı öğrendiğim, doğasını, mimarisini, estetiğini, bütün güzel zevkleri öğrendiğim şehir İstanbul" dedi.

Davutoğlu'ndan belediye başkanlarına uyarı
Davutoğlu'ndan belediye başkanlarına uyarı
Davutoğlu, Esenler Belediyesince Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Geleceğin Şehirleri Sempozyumu"nun gala yemeğindeki konuşmasında gittiği her yerde o şehir üzerine konuştuğunu, ülkenin her şehrinin kendi doğal mekanı ve tarihi serüveni itibarıyla özgün özellikleri olduğunu ifade etti.

Davutoğlu, şehirleri tekdüzeleştirmeden, şehirlerin canlı organizmalar olarak varlıklarını devam ettirmelerinin doğal bir tarihi akış olduğunu gözardı etmeden kadim, modernite, küreselleşme çizgisinde yepyeni bir şehir idrakini oluşturmak gerektiğini vurguladı.

Başbakan Davutoğlu, "Biraz önce Mazhar Bey'in bahsettiği, yaklaşık 20 sene önce makalemde vurgulamaya çalıştığım medeniyetlerin ben idrakini anlatmaya çalıştığım kendi ben idrakimiz, kendi varoluşsal idrakimiz, bilincimiz ile mekanın, zamanın ve şehrin idraki arasında anlamlı bir köprü kurmak durumundayız" diye konuştu.

Bu güzel faaliyetlerin böylesi bir idrakin oluşumuna zemin teşkil edeceğini ümit ettiğini kaydeden Davutoğlu, "Nihayet hepimiz hiçbir zaman bu şehre şehirlere yukarıdan, yani devlet otoritesi nazarıyla bakamayız. Aksine şehirlerimizin karşısında mütevazi olmamız gerekir" dedi.

- "En büyük hocalarım arasına İstanbul'u yazardım"

Davutoğlu, "Benim hocalarımı sıralasam, hocaya sahip olmak illa birbirini görerek aynı salonda ders okumak anlamına gelmez, en büyük hocalarımın arasına İstanbul'u yazardım. En çok ders aldığım, sokağında yürürken insanlığı öğrendiğim, doğasını, mimarisini, estetiğini, bütün güzel zevkleri öğrendiğim şehir İstanbul" ifadelerini kullandı.

Kadim ve köklü her şehrin bir hoca olduğunu dile getiren Davutoğlu, talebe olmanın, şehre hükmetmeye ve otorite kullanmaya kalkmamanın bilinmesinin yeterli olduğunu söyledi.

- "İmar dairelerinde çalışanları İstanbul derslerine tabii tutalım"

Davutoğlu, "Özellikle belediye başkanlarımız için söylüyorum. Önce şehrin talebesi olalım, diz çökelim şehrin önünde. Özellikle İstanbul gibi bir şehrin. Bu çağrıyı Esenler Belediyesi'nden başlamak üzere alalım bütün imar daireleri ve diğer birimlerde çalışan herkesi İstanbul derslerine tabi tutalım ve bu dersi de İstanbul sokaklarında yapalım" diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesinden başlamak üzere ilçe meclis üyelerinin, diğer dairelerde çalışanların göreve başlamadan önce ve yapılmadıysa görev esnasında iç hizmet eğitimi gibi İstanbul'u, Bursa'yı, şehirleri dolaşacağını, şehir eğitiminden geçeceklerini ve ders almayı öğreneceklerini vurgulayan Davutoğlu, mütevazi bir şekilde şehrin önünde diz çökmeyi öğreneceklerini aktardı.

Davutoğlu, "Ondan sonra şehirde bir taşı bir taşa koyarken 5 kere, 10 kere değil bin kere düşünürüz. Ve gözümüzde yavaş yavaş yanlış olan her şey görünmeye başlar" dedi.

-"Bütün üniversitelerde şehrin pratik dersini vermek lazım"


Üniversitelerin bütün güzel özelliklerinin yanı sıra bulunduğu şehirden kopuk, oradan ders almayan öğrenciler mezun ettiğini belirten Davutoğlu, bu konuda Konya'da Selçuk Üniversitesi ve diğer üniversitelere seslenerek, "Konya'da bulunup da şehirden ders almamış öğrenciyi mezun etmemek lazım" dediğini bildirdi.

Davutoğlu, ancak üniversite öğrencilerin kampüse gelip yurtta kaldığını, şehirden ders almadan üniversiteden mezun olduğunu kaydederek, "Bütün üniversitelerimizde bulundukları şehrin pratik dersini yani alanda ders uygulamasını yaptırmak lazım ki yeni nesiller bir şehir bilinciyle gelişsinler, gelecek perspektifini ona göre inşa etsinler. Aksi takdirde gelecek perspektifinden kastedilen yeni Manhattanlar kurmak gibi bir zihin olduğu zaman biz dikey anlamda yükselirken deruni anlamda sığlaşır, bütün deruniliğimizi kaybederiz" diye konuştu.

Tarihin derinliğine gidemeyenlerin istikbalin geleceğini göremeyeceğini dile getiren Davutoğlu, dün Üsküp'te modernite adına yapılanları gördüğünde hayretler içinde kaldığını, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov'a her değişimin güzel olmadığını, değişimin güzel olması için oradaki güzelliği muhafaza etmesi gerektiğini, adım adım yapılan yanlışları izah ettiğini aktardı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, şehri değiştirmek yerine gözleri değiştirmek gerektiğine dikkati çekerek, ona bakan gözü değiştirmek için de gönül gözünün açık olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Konuşmasının ardından Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Başbakan Davutoğlu'na Şehir Şiirleri Antolojisi sundu.