Libya'nın Ankara Büyükelçiliği'ndeki Burs Protestosu

Libya'nın Ankara Büyükelçisi Abdurrezak Muhtar, eğitimlerini Türkiye'de sürdüren ve burslarını alamadıkları gerekçesiyle Libya Büyükelçiliği'ne zorla giren Libyalı öğrencilerin eylemine ilişkin olarak, ülkelerindeki karışıklık nedeniyle bazı sıkıntılar yaşandığı için bursların geciktiğini belirterek, öğrencilere sabırlı olmaları çağrısında bulundu.

Libyalı öğrencilerin büyükelçilikteki protestosuna ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Muhtar, Ankara'da bin 475 Libyalı öğrenci bulunduğunu, bu öğrencilerden 500'ünün burslarını alamadığını bildirdi.
Büyükelçi Muhtar, 500 öğrenciden bir kısmının Libya'dan eğitim bakanlığının yasalar çerçevesinde belirlediği gerekli evrakları tamamlamadan Türkiye'ye gelmesi nedeniyle burs alamadığını belirtti.

Burs miktarının her aile için aylık 2 bin 500 avro olduğunu kaydeden Muhtar, "Libya'da yaşanan karışıklık nedeniyle bursların gelmesi, beklediğimizden daha uzun sürüyor" dedi.

Büyükelçi Muhtar, şöyle devam etti:
"Burada yaşanan tek sorun, öğrencilerin ihtiyaç duyduğu para. Onlara, buraya gelmeden önce Libya'da gerekli tüm evrakları tamamlamaları halinde Ankara'da burslarını sorunsuz şekilde alabileceklerini açıklamıştık. Ankara'da bulunan öğrenciler için her ay elden 3 milyon avro çıkıyor. Bu öğrencilerden bazıları evrak işlerini tamamlamadığı için, bazıları da Libya'dan para gelmediği için burslarını alamadı. Onlara sabırlı olmaları gerektiğini söyledik. Onlar da buna karşılık, aileleri olduğunu ve paraya ihtiyaçları olduğunu söyledi.

"

- "Evraklarınızı tamamlayın"

"Öğrenciler, Türkiye'de çalışan birçok kişiden daha fazla para alıyor" diyen büyükelçi, Libya'da henüz evrak işlerini tamamlamadan Türkiye'ye gelen öğrencilere ilişkin olarak da bu kişilerin ülkeye dönerek işlemleri bir an önce tamamlaması tavsiyesinde bulundu.
Kuralların Libya Eğitim Bakanlığı tarafından belirlendiğini dile getiren Abdurrezak Muhtar, "Sorunun bizimle ilgisi yok. Biz, büyükelçilik olarak sadece iki ülke arasında köprü görevi görüyoruz. Öğrenciler Libya hükümetinin koyduğu yasaları yerine getirmek zorunda. Yapılacak yanlış bir hareket burada kalışlarına da zarar verebilir" diye konuştu.

Protestonun başladığı saatlerde İstanbul'da olduğunun altını çizen Muhtar, Ankara'ya akşam saatlerinde geleceğini ve öğrencilerle yüz yüze görüşebileceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA