(özel Haber) Almanya’da Çifte Vatandaşlık Hakkı Sağlayacak Yasa Yürürlüğe Girdi
Almanya’da Federal Meclis tarafından kabul edilen ve 1990 sonrası doğumlulara çifte vatandaşlık hakkı tanıyan Vatandaşlık Yasası bugün yürürlüğe girdi.
Uygulamaya başlanan yasa ile Almanya’da doğmuş ve sekiz yıl yaşamış, yada 6 yıl okula gitmiş olan gençler çifte vatandaşlık yasasından faydalanabilecek. Yasaya göre 1990 öncesi doğumlular ise bu haktan faydalanamayacak. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Almanya Türk Toplumu Başkanı Safter Çınar, “Bu yasa herkesi sevindirmeyecek. Bu yasa sadece belli bir grup genç için geçerli. Bu grup anne babası Alman vatandaşı olmadığı halde Almanya’da doğduğu için doğumla anne babasının vatandaşlığının yanı sıra Alman vatandaşlığını da almış olan gençler. İkincisi bu gençlerin 20 Aralık 1993 veya sonraki yıllarda doğmuş olması gerekiyor. Genel grup bu. Bunun dışındakileri ilgilendirmiyor. Bu gençlerin şimdiye kadar 23 yaşına kadar 2 vatandaşlıktan birini seçmesi gerekiyordu, bu çok kısıtlı bir noktaya getirildi.
Seçmek zorunda olmayan yani çifte vatandaşlığı yaşam boyu sürdürebilecek olan gençler hangileri; bir, sekiz yıldır Almanya’da ikamet etmiş olacak veya altı yıl Almanya’da bir okula gitmiş olacak, sonucu ne olursa olsun önemli değil. Veya ikamet süresine bakılmaksızın Almanya’da bir okul veya meslek diploması almış ise. Bu üç şarttan birini yerine getiren gençler yaşam boyu çifte vatandaş kalacak” dedi.
Alman hükümetinin adrese göre yasaya uygun kişilere ulaşacağını da açıklayan Çınar, “Yasaya göre gençlerin bir şey yapması gerekmiyor. İdare kendilerine mektup yazıp artık bundan sonra tamamen çifte vatandaş olacaklarını bildirecek. Ama insanların adresleri bulunamaması söz konusu olabilir. Örneğin Berlin’de doğmuştur, başka yerde oturuyordur zorluk çıkabilir. İkincisi 8 sene burada yaşadıktan veya 6 yıl okula gittikten sonra Türkiye’ye dönmüştür hiç bulunamaz adresi, onun için insanlar eğer doğum kütüklerinin olduğu şehirde yaşamıyorsa buraya gelip ilgili makamlara kendileri başvurup ben bu gruba giriyorum bana çifte vatandaşlık belgesini verin demesi lazım, bu çok önemli. Biz Almanya Türk Toplumu olarak her vatandaşın çifte vatandaşlık hakkı olması gerektiğini savunuyoruz. Bu mümkün değil. Gençlerde seçme zorunluluğunun kısıtlanması iyi ama eksik bir adım. Çünkü 3 alternatif kritere bağlanmış. Biz diyoruz ki mademki bu çifte vatandaş doğan gençleri bu zorunluluktan kurtarmak istiyoruz, hepsini bırakın. Ama yine de tahminimiz gençlerin yüzde 95’i bu haktan yararlanabilecek” dedi.
Almanya’da yaşayan gurbetçi Efe Öztürk yasanın kendilerine birçok avantaj sağlayacağını kaydederek, “Yeni yasa bizi çok sevindirdi çünkü eskiden zorlama gibi oluyordu. Ya Türk vatandaşı olacaksın ya da Alman vatandaşlığına geçmen gerekir gibi. Bu yeni yasa bize karar hakkı sunuyor bu yüzden iyi” dedi.
İspanyol vatandaşı olan ve Almanya’da yaşayan Paulo Michel ise “Bence bu yasa çok güzel bir uygulama. En azından Almanya’da çifte vatandaşlık elde edebileceğiz. Mesela ben bir İspanyol’um ve şimdiye kadar sadece İspanyol vatandaşlığını kullanabiliyordum. Umarım gelecekte Alman vatandaşlığı da elde edebilirim” dedi.
Yasa öncesi Almanya’da dünyaya gelen kişilerin 23 yaşına kadar iki ülke vatandaşlığından birini seçme koşulu bulunuyordu. Bu yasa kapsamında Almanya’da 2000 ile 2013 yılları arasında 1,8 milyon kişi Alman vatandaşlığına geçmişti. Almanya’da her yıl yaklaşık 25 ile 40 bin çocuk dünyaya geliyor ve bunlardan yaklaşık 20 binini Türkler oluşturuyor. Yasa kapsamında böylece her yıl yaklaşık 20 bin Türkiye kökenli çocuk çifte vatandaş olma hakkına sahip olacak.