Sürücülere 'Kışlık Bakım' Uyarısı

Antalya Oto Tamirciler Odası Başkanı Mehmet Bucak, kışlık bakımları zamanında yapılmayan araçların yakıt tüketiminin artığını ve motor ömrünün azaldığını bildirdi.

Bucak, yaptığı yazılı açıklamada, motorlu araçların her mevsimde çalışabilecek şekilde üretildiğini ancak iklim değişiklikleri göz önüne alınarak, araçların bakımdan geçirilmesinin şart olduğunu kaydetti.

Yakıt tüketimi ve motor verimliliği açısından araç bakımlarının önem taşıdığını vurgulayan Bucak, kış aylarında soğuk iklim nedeniyle motorun ilk hareketinin zorlaştığına işaret etti. Motorun çalışma anında akü değerlerinin mutlaka ölçülmesi, su seviyelerinin kontrol edilmesi gerektiğini belirten Bucak, "Eski akü, soğuk havalarda görevini tam yapamayabilir. Bu sebeple gözden geçirilmesinde yarar vardır" dedi.

Kışlık bakımları zamanında yapılmayan araçların yakıt tüketiminin artığını ve motor ömrünün azaldığını belirten Bucak, açıklamasında şunları kaydetti:
"Motordaki su ve antifriz miktarı doğru ayarlanmalıdır. Motorlu araçların uygun ve sağlıklı çalışabilmesi için motor soğutma suyuna mutlaka kış şartlarına uygun değerlerde antifriz konulmalıdır. Özellikle şehir dışına çıkacak sürücülerin araçlarına önceden antifriz koydurması gerekmektedir. Antalya'ya her ne kadar kar yağmasa da bazı dönemlerde yaşanan soğuk hava büyük risk teşkil etmektedir. Özellikle bu yıl havaların daha soğuk olacağı bildirilmekte. Araç sürücülerinin bu uyarıları göz önüne alarak antifriz taktırmalarında yarar vardır"
- "En iyi lastik seçilmeli"
Bucak, araçların motorunun yanı sıra klima, kalorifer, filtre, yağ, yakıt ve fren donanımları ile kavrama mekanizmalarının da kış mevsimine özel bakım gerektirdiğini vurguladı.
Kış şartlarında sürüş dinamiğinin diğer mevsimlere göre değişik olduğunun altını çizen Bucak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Mevsimsel lastikler genellikle sürüş güvenliği ve konforu açısından kış şartlarında iyi performans sergileyemez. Dolayısıyla kışın, sürücülerin bölgesindeki şartları göz önüne alarak, en uygun lastiği seçmeleri gerekmektedir. Özellikle önceden kullanılmamış güzergahlara giden sürücülerin araçlarında mutlaka zincir bulundurması gerekiyor. Kar paleti de oldukça tercih edilen yöntemlerden birisi. Önemli olan, sürücülerin hangi zeminde hangi ekipmanı kullanacaklarını bilmeleridir. Kış bakımları eksiksiz yapılan araç, yakıt tasarrufu sağlayacak ve motor ömrü uzayacaktır."
Kaynak: AA