Soma’yı Bekleyen Göç Tehlikesi
Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, işten çıkarılan 2 bin 833 işçinin bir şekilde istihdam edilmezlerse Soma’dan büyük bir göç olabileceğini söyleyerek, “Bu da Soma için iyi bir sonuç olmayacaktır” dedi.
Mayıs ayında 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Soma’daki maden faciasının travmasını hala üzerlerinden atamayan binlerce madenci, pazar gecesi cep telefonlarına gelen iş akitlerinin feshedildiğine dair kısa mesajla bir travma daha yaşadı
Soma Kaymakamı Bahattin Atçı kış şartlarında 2 bin 833 işçinin işten çıkarılmasının kendilerini derinden üzdüğünü ve yeni iş kapıları arayışlarının olduğunu söyledi.
Kaymakam Atçı, kış ortasında işçilerin işlerini kaybetmiş olmasının çok üzücü bir şey olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bu hepimizi derinden üzüyor. İlçemiz halkı bu konuda hakikaten çok tedirgin. Birçok kişiyle görüşüyorum. İşçilerimiz bu şekilde zor bir duruma girmiş oluyor. Buna çözüm geliştirme adına diğer firmalarla görüşmelerimiz var. Yeni üretime başlayacak olan bir firmada bir kısmının istihdamını sağlamaya çalışıyoruz. Arkadaşlarımızı yönlendiriyoruz. Sendikadaki arkadaşlarımızla görüşüyoruz. Yine burada üretime devam eden başka bir firmamız var. Orada da iş genişletme imkanı söz konusu. Bir kısmı orada çalışabilir. Yine Soma kömürlerine ait Atabacası maden ocağının süre içerisinde üretime açılabileceği konuşuluyor. Orada çalışmalar sürüyor. Eğer orası bu ay içerisinde üretime dönerse oradan işten çıkarılan 700 işçi arkadaşımız tekrar işlerine geri dönebilecek. Ancak, Eynez ocağının ne olacağını önümüzdeki dönemlerde göreceğiz. Çünkü yakın dönemlerde üretime geçeceği ihtimal dahilinde görünmüyor. Eynez ocağında çalışıp da işten çıkarılan 2 bin 200 civarında işçilerimizle ilgili çalışmalarımız bu şekilde.”
İşten çıkarılan birçok işçinin bankalara kredi borcu olduğunu kaydeden Kaymakam Atçı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada bankalardan bir sonuç alınabilir mi yani borçların ertelenmesiyle ilgili bir durum olabilir mi bilmiyorum. Bizim kaymakamlık olarak böyle bir duruma el atmamız zor. Bankalarla görüşebilir ama bankalar da tabiî ki kendi genel müdürlükleriyle görüşecek. Bugüne kadar böyle bir uygulamaları olmuş mu bilmiyorum.”
Tazminat konusunun hemen çözülmesi gerektiğini kaydeden Kaymakam Atçı, şunları söyledi: “İşçilerimizin hak ettikleri yasal tazminatlarının ödenmesi lazım ama burada henüz bir netliğe ulaşılamadı. Benim bildiğim kadarıyla bakanlık nezdinde bir çalışma yapılıyor. Devletten temin edecekleri bir kaynakla bunu yapmayı planlıyorlar. Bunu bu şekilde karşılayıp devlete borçlanmaya giderek daha sonra bunu ödeyecekler. Daha önceki maaş ödemelerinde olduğu gibi. Her ne şekilde olursa olsun bu işçilerimizin mağdur edilmemesi gerekiyor. Tazminatların biran önce ödenmesi çok önemli. İşçi kardeşlerimizin buna ihtiyacı var. Bu arkadaşlarımızın çoğu yıllardır madende çalışıyor başka meslekleri yok, başka işleri yok. Başka yerlerde çalışma şansları biraz zayıf. Zaten ilçemizde başka çalışma alanları da yok. O nedenle burada ciddi bir sorun olarak karşımızda duruyor.”
İşten çıkarılan maden işçilerinin İş-Kur’a başvurularını yapmaya başladıklarını ifade eden Kaymakam Atçı, “Sanıyorum yarıya yakını başvuruda bulundu diğerleri de başvuruda bulunacak. Orada tabiî ki yasal hakları var onu kullanmak istiyorlar. Başvurular şuanda devam ediyor.” dedi.
İşten çıkarılmaların Soma genelini ciddi anlamda etkileyeceğini kaydeden Kaymakam Atçı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Soma esnafı olsun, kamyoncular olsun, küçük esnafı olsun hepsi bundan olumsuz etkilenecek. Onlarda tedirgin bu konuda. Kömür madeninde gelen bir aksama bir daralma bütün Soma’yı etkiliyor. Zaten Soma’yı büyüten 100 binin üzerinde bir nüfusa çıkaran esas itibariyle madencilik. Burada bir daralma bir küçülme olursa Soma küçülecek. Soma’nın küçülmesi demek başta esnaf olmak üzere bütün sektörlerin bütün kesimlerin olumsuz etkilenmesi anlamına geliyor. O anlamda tabiî ki vatandaşlarımız da sivil toplum kuruluşlarımız da biraz rahatsızlıkları var ve tedirgin. Biz arzu ediyoruz ki bu olumsuzluklar yaşanmasın veya ortaya çıkan olumsuzluğu biran önce gidermekle ilgili çalışmalarımız sürüyor. Bu arkadaşlarımız dediğim gibi yeni üretime geçecek olan firma olsun veya firmanın mevcut ocaklarından üretime geçecekler olsun ve üretime devam eden diğer firmalarımızın bir şekilde bunlara iş bulma imkanlarını araştırıyoruz. İşçilerimizi eğer dediğim şekilde bir işe yerleştiremezsek birçoğu göç edecektir. Buraya iş imkanı olduğu için çevre illerden gelmişlerdi zaten. Bunların bir çoğu burada iş imkanı bulmazsa buradan göç edecektir. Bu da tabiî ki Soma için iyi bir sonuç doğurmayacaktır.”