Odun Kömürü İşçilerinin Kış Mesaisi

Malatya'nın Arguvan ilçesinde çalışŸan mevsimlik kömür işŸçilerinin yaşŸadığŸı zorluklar, kışŸ şŸartlarında daha da artıyor.

Diyarbakır ve Mardin'den gelip çocuklarıyla naylon çadırlarda yaşŸayan işŸçiler, geceleri nöbet tutarak ailelerini yaban hayvanları ya da olası bir yangına karşŸı korumaya çalışŸıyor.
Arguvan ilçesinin LJakmak Mahallesine bağŸlı Kınık mezrasındaki dağŸ eteklerinde odun kömürü çıkarmak için çalışŸan işŸçilerden şžakir Oruç, AA muhabirine yaşŸadıkları zorlukları anlattı. 3 çocuğŸuyla Mardin'den geldiğŸini, yaklaşŸık 8 yıldır Arguvan'da odun kömürü ürettiklerini belirten Oruç, imkansızlıklar dolayısıyla bu işŸi yaptığŸını söyledi.

Yılın büyük bir bölümünü Arguvan'da kömür üretmekle geçirdiklerini anlatan Oruç, "İlkbaharda karlar çekildikten sonra geliyoruz, başŸlıyoruz. Orman işŸi, kesimle başŸlıyoruz. Ocakları yakıyoruz. KışŸa kadar çalışŸıyoruz. SoğŸuklar dolayısıyla duramadığŸımız zaman da memlekete gidiyoruz. Memlekette 2-3 ay evde kalıyoruz. Tekrar gelip bu işŸe devam ediyoruz" dedi.

Genellikle kar yağŸdıktan sonra evlerine döndüklerini ancak hava şŸartları dolayısıyla bu aya kadar kaldıklarını kaydeden Oruç, "Hem Arguvan'daki hem de Mardin'deki esnafa borçlarımız var. Havaların da iyi gitmesinden dolayı bir süre daha kalmaya karar verdik. LJamurdur, yağŸmurdur... zorluğŸu göz önünde olan bir işŸ. AkşŸamları mesela ocağŸı yaktığŸımız zaman sabaha kadar nöbet tutmamız lazım. Herhangi bir şŸekilde ocak alev aldığŸında 3 -4 ayın emeğŸi boşŸa gidiyor. AkşŸamdan sabaha kadar bu soğŸukta bekliyoruz. Burada yabani hayvanlar da var. Geçenlerde çadırıma yakın bir yerde 5 kurt gördük" diye konuşŸtu.
Ormandan tek tek tereyle ağŸaçları budadıktan sonra kestikleri odunları ocağŸın bulunduğŸu alana taşŸıdıklarını belirten Oruç, odun kömürü yapımını şŸöyle anlattı:
"Odunları ocağŸa döktükten sonra tek tek çatıyoruz. Bir odun 8-10 sefer elimizden geçiyoruz. Odunların üzerine ormandan topladığŸımız ağŸaç gazeli atıyoruz. Gazelin üstünü de toprakla kapatıyoruz. Tam ortasında bıraktığŸımız bir yuva var. Oradan ateşŸi salıyoruz. AteşŸi saldıktan sonra bu yaklaşŸık 20-25 gün süreyle için için tütüyor. Alev aldığŸı zaman komple yanar. Alev almayacak şŸekilde dumanla yapıyoruz. Ondan sonra 15-20 gün gece sabaha kadar nöbet tutmamız lazım. Kömür yaklaşŸık 25 gün yandıktan sonra bunun temizlemesi var. Etrafını elle tek tek ayıklıyoruz. AyıkladığŸımız zaman kömürünü çıkarmaya başŸlıyoruz."
Oruç, çadırda yaşŸamanın da ayrı zorlukları bulunduğŸunu, soğŸuktan korunmak için çadırda soba yaktıklarını aktardı.
Kaymakamlık ve belediyenin kendilerine pek çok konuda yardımcı olduğŸunu dile getiren Oruç, bu sayede çocuklarının okula gidebildiğŸini söyledi.

- "Bizim de çocuklarımızın parkta oynamaya hakkı var"
Diyarbakır'dan Arguvan'a gelerek odun kömürü çıkaran bir diğŸer işŸçi şžehmus Akgün de 5 yıldır kömürcülükle uğŸraşŸtığŸını, başŸka mesleğŸi olmadığŸı için zorunlu olarak bu işŸi yaptığŸını ifade etti.

KışŸ şŸartlarının kendilerini zor durumda bıraktığŸına işŸaret eden Akgün, şŸöyle konuşŸtu:
"Bu bizim ekmeğŸimiz. Evlerimiz yok. Mecbur çadırda yaşŸamak zorundayız. LJünkü kira ödemeye paramız yok. Bu şŸartlarda çalışŸmamız yüzünden çocuklarımız da mağŸdur oluyor. Bizim de çocuklarımızın parkta oynamaya hakkı var. Bu çamurda çocukları gördükçe biz de üzülüyoruz ama elimizde bir şŸey yok. LJalışŸacak bir yerimiz yok. Biz de istiyoruz ki sabahları işŸimize gidip akşŸamları çocuklarımızın yanına gidelim."
Diyarbakır'dan gelen 8 çocuk annesi Meysase Durmaz da maddi olarak durumları kötü olduğŸu için buradaki ağŸır şŸartlara katlanmak zorunda kaldıklarını belirtti.

Durmaz, "KışŸın zor. Kar, yağŸmur bize vuruyor. LJadırlarda hava soğŸuk, bebeklerim çadırlarda hastalanıyor. Yani perişŸanız. KışŸın sobayı yakıyoruz çünkü kar var ama çadır ısınmıyor, suyumuz yok" dedi.

 
Kaynak: AA