Gaspıralı İsmail'in Vefatının 100'üncü Yılı

Türk dünyasının önde gelen düşünür ve reformistlerinden İsmail Gaspıralı, vefatının 100'üncü yılında Uludağ Üniversitesi (UÜ) ile Türk Ocakları Derneği Bursa Şubesince düzenlenen sempozyumda anıldı.

Rektörlükten yapılan yazılı açıklamaya göre, UÜ Görükle Yerleşkesi'ndeki Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde iki gün sürecek sempozyumun açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, elleri öpülesi hocaları ağırlamaktan mutluluk ve onur duyduğunu ifade etti.

Gaspıralı denilince dil birliğinin akla geldiğini dile getiren Dilek, şunları kaydetti:
"Bir milleti millet yapan en önemli öge dil birliği bence. Birbirimizi anlamamız lazım. Bundan 700 yıl önce Yunus Emre'nin söylediği 'Gelin tanış olalım, işi kolay tutalım, sevelim sevilelim' sözleri, sevmenin, sevilmenin en önemli koşulunun tanışmak ve birbirini anlamak olduğunu çok güzel anlatıyor. Bu açıdan baktığımızda bugünün en önemli sorunlarından biri dilde birliğin nasıl oluşturulacağıdır. İşte bu tür toplantılarla büyük Türk dünyası el ele gönül gönüle gelebilecektir. Yunus'un dediği gibi birbirimizi seveceğiz ve yine Gaspıralı'nın dediği gibi 'ülküde birlik, işte birlik.' Bu bilgi şöleninin kültür hayatımıza katkı sağlamasını diliyorum."
Türk Ocakları Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz ise ömrünü Türk milletinin yükselmesine, Türk dünyasının birleşmesine adamış bir büyük insanı, ölümünün 100'üncü yılı vesilesiyle anacaklarını ve onun fikirleri doğrultusunda bugün Türk dünyasının içinde bulunduğu durum ve geleceği hakkında konunun uzmanı bilim ve düşünce insanları tarafından hazırlanan bildirileri dinleyerek yeni ufuklara nasıl gidilebileceğini tartışacaklarını belirtti.

Türk Ocakları Derneği Bursa Şube Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kırlı, sempozyum başlamadan önce çalan müziklere dikkati çekerek, "Kulağınıza hiç ters gelen Türkü oldu mu? Anlamadığınız oldu mu? Yoksa Anadolu Türküleri mi sandınız? Biliyorum bunlar kulağınıza batmadı, size ters gelmedi. Çünkü onlar Kırım ve Uygur Türküleriydi. Yaklaşık 4 bin kilometre mesafede 500-600 yıl aralıkla Türk dünyasının iki ozanı Anadolu'daki ozanla aynı sözleri, ezgiyi söylemiş ve biz bu Türküleri bugün dünyanın çok büyük coğrafyasında ana lisanımızla gururla söyleyebiliyoruz" ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından Kırım halk danslarından örnek sunuldu ve paralel oturumlara geçildi.
Sempozyum kapsamında yarın Kırımlı lider Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na "UÜ Fahri Doktoru" unvanı verilecek. Kırımoğlu, cübbesini giydikten sonra basın toplantısına katılacak.
Kaynak: AA