Ukrayna'daki Gelişmeler

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Avrupa Yatırım Bankasından ülkenin doğu bölgelerine mali destek sağlanması meselesini ele almasını istedi.

Poroşenko, temaslarda bulunmak üzere Kiev'de bulunan Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Werner Hoyer'e, Rus yanlısı ayrılıkçıların saldırılarından zarar gören Donetsk ve Luhansk illerine mali ve insani yardım sağlama meselesini ele almasını önerdi. Poroşenko, "Yıl sonuna kadar böyle bir yardımı almak Ukrayna için fevkalade önemli. Burada para veya yatırım değil, belki de bu bölgelerin ülkeye yeniden uyum sağlaması söz konusu" ifadesini kullandı.
Poroşenko, Hoyer ile yaptığı görüşme sırasında, ülkesinin Avrupa Yatırım Bankası ile özel ve devlet sektörünün çeşitli alanlardaki işbirliğini daha da genişletmekten yana olduğunu dile getirirken, ülkede en kısa zamanda kurulacak hükumetin, ülkedeki olumlu iş ve yatırım ortamının iyileştirmesine yönelik çalışmalarını artıracağını umut ettiğini kaydetti.

Petro Poroşenko, Avrupa Yatırım Bankasının Ukrayna'ya 150 milyon avroluk kredi ayırmasına ilişkin bugün imzalanan anlaşmanın "Avrupa Yatırım Bankasının yüksek sorumluluk sahibi olduğunu gösterdiğini ve Ukrayna ile Avrupa'nın enerji güvenliği ve enerji çeşitliliğinin sağlanmasında önemli olduğunu" kaydetti.

Hoyer de Ukrayna'da yeni kurulacak hükumetin en kısa zamanda çalışmalarına başlayacağına ve yıl sonuna kadar şu anda hazırlık aşamasında olan birçok projeleri imzalayacağına inandığını ifade etti.

Hoyer, Ukrayna'da yerel yönetimlerin güçlendirilmesine yönelik meselelerde işbirliğine hazır olduklarını kaydederken, bu konudaki projelerde devlet garantisinin önemini vurguladı.
Resmi verilere göre, halen Avrupa Yatırım Bankası tarafından bütçelendirilmesi öngörülen altyapı, enerji ve diğer alanlardaki 22 proje, hazırlık aşamasındayken, söz konusu projelerin tutarı 3 milyar 75 milyon doları oluşturuyor.
Hoyer'in ülkedeki temasları çerçevesinde, bugün Ukrayna Hükumeti ile Avrupa Yatırım Bankası arasında Avrupa Yatırım Bankası'nın "Urgenoe-Pomari-Ujgorod" doğalgaz boru hattının modernizasyonu için Ukrayna'ya 19 yıllığına 150 milyon avroluk kaynak ayırmasına ilişkin anlaşma imzalandı.
Kaynak: AA