Tuncelili Yumurtacıdan Kapasite Artırımı

Tunceli'nin Mazgirt ilçesinde 5 yıl önce yumurta üretim çiftliği kuran Hüseyin Metin, Fırat Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle üretim kapasitesini günlük 10 bin yumurtadan 30 bine çıkardı.

Tunceli-Elazığ karayolunun Göktepe köyü mevkisindeki çiftliğinde yumurta üreticiliğiyle uğraşan Metin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009 yılında yaklaşık 2 milyon liralık yatırım yaptıklarını belirterek, "Bu ilde üretimin olması gerekiyordu. Yumurta da temel gıda, olmazsa olmaz bir ürün. O yüzden böyle bir şey düşündük ve bu işe başladık" diye konuştu.

Metin, 10 bin olan günlük üretim kapasitelerini artırmak için hazırladıkları projenin Fırat Kalkınma Ajansınca kabul edildiğini dile getirerek, "Bu sayede, kapasitemizi 30 bine çıkardık. Daha sonra modernizasyon anlamında Kırsal Kalkınma desteğiyle tesisimizi modern hale getirdik. Şu anda kapasitemiz yetmiyor, daha da büyütmeyi düşünüyoruz" dedi.

Tunceli'de profesyonel anlamda bu işi yapan tek işletme olduklarını belirten Metin, "Yaklaşık 5 dönüm üzerine kurulu yerimiz var. Kapalı alanımız, yaklaşık bin 200 metrekare. Kapasitemiz şu anda 30 bin. Bunu 45-50 bine çıkarmayı düşünüyoruz ifadesini kullandı.
Yem ünitesi kurmayı planladıklarını ifade eden Metin, şunları kaydetti:
"Fabrikasyon yem kullanmıyoruz. Yemleri, bölgeden topladığımız buğday ve mısırlardan yapıyoruz. İyi bir şekilde verim almamız için modern yem ünitesine ihtiyacımız var. Maliyeti yüksek olduğu için bununla ilgili proje hazırlamayı düşünüyoruz. Böylece bu bölgedeki köylüler de bundan faydalanır. Yıllık yaklaşık 2 bin ton buğday tüketimimiz var. Bu da buradaki köylülerin buğdayının değerlendirilmesi anlamına geliyor."

- Hedef, bölgedeki illere yumurta satmak
Metin, bir personelle başladığı yumurta üreticiliği işinde 7 kişiye istihdam sağladığını belirterek, "Kapasiteyi arttırıp yem fabrikamızı da devreye sokarsak yaklaşık 15-16 kişiye istihdam sağlayacağız ayrıca bütün köylülerin buğdayını da değerlendirmiş oluruz. Tunceli'nin ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Önümüzdeki yıllarda kapasitenin arttırılmasıyla çevre illere de yumurta satışı yapmayı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.


Kaynak: AA