Sgk Semineri

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yönetim Kurulu Üyesi Şemsi Bayraktar, yüzde 33'lük kayıt dışılığın Türkiye ekonomisine maliyetinin 30 milyar lira olduğunu belirterek, "Her yüzde 1'lik düşüşün ekonomiye katkısı 1 milyar liradır" dedi.

Bayraktar, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasında (SATSO) düzenlenen SGK Semineri'nde, kurumun 28 bin personeli, 81 il müdürlüğü ve 485 sosyal güvenlik merkeziyle 77 milyon vatandaşa hizmet verdiğini söyledi.

Merkezleri açmaya devam ettiklerini belirten Bayraktar, "Bursa'da 14 merkez açtık. Sakarya'da 7'yi bulduk. Sapanca ve Geyve'nin ihalesini yönetim kurulu olarak onayladık, Akyazı'yı da ihaleye çıkarıyoruz, 2015 yılı içinde hem Sapanca hem Geyve hem de Akyazı'yı sosyal güvenlik merkezi binalarına kavuşturmuş olacağız" diye konuştu.

Bayraktar, 2008 reformunun önemli olduğunu, reformdan sonra sosyal güvenlik sisteminde önemli gelişmeler yaşandığını anımsatarak, prim gelirlerinin arttığını, kayıt dışılıkta da azalma olduğu bilgisini verdi.
Dünya nüfusunun yaşlandığını, dolayısıyla prim gelirlerinde düşüş beklendiğini dile getiren Bayraktar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Burada en önemli parametrelerden biri kayıt dışılığın önlenmesi. Dünyadaki sosyal güvenlik sistemine sahip ülkelerin mücadelesi bu yönde. Öncelik kayıt dışılığın önlenmesi. Türkiye'de de bunun mücadelesini veriyoruz. Son 12 yılda yaklaşık olarak kayıt dışılığın yüzde 20 civarında azaldığını görüyoruz yani yüzde 53'ten yüzde 33'e düşmüş. Bu, bir rekor. Eğer siz sosyal güvenlik sisteminde mali sürdürülebilirliği hakim kılmak istiyorsanız, en önemli parametre kayıt dışılığın önlenmesine öncelik vermek zorundasınız, başka çıkış yolunuz yok, primleri de başka türlü arttırma şansınız yok, hedef yüzde 15."
Bayraktar, AB ülkelerinin ortalamasının yüzde 15-20 olduğunu, gelecek 10 yılda bu hedefe ulaşmak zorunda olduklarını vurgulayarak, "Yüzde 33'lük kayıt dışılığın Türkiye ekonomisine maliyeti 30 milyar liradır. Her yüzde 1'lik düşüşün ekonomiye katkısı 1 milyar liradır. Bu kadar önemli" şeklinde konuştu.

Kayıt dışlılığı önlemenin değişik yöntemleri bulunduğuna dikkati çeken Bayraktar, "Mükelleflere destek, teşvikler verirsiniz, denetimlerinizi, cezaları arttırırsınız ama kayıt dışılıkta anahtar kelime, toplumsal duyarlılıktır. Kayıt dışılığın ülkemize, milletimize ve bu ülkede yaşayan insanlarımız bunun ne kadar zararlı olduğunu anlayamamışlarsa, daha doğrusu biz anlatamamışsak, ne yaparsanız yapın sosyal güvenlik sisteminin başarı şansı yoktur" ifadesini kullandı.
Kaynak: AA