Pekin+20 Bölgesel Değerlendirme Toplantısı

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ile görüşmesinde Gaziantep'teki Suriyeli mülteciler konusu ele alındı.

Pekin+20 Bölgesel Değerlendirme Toplantısı'nın Savaş Mağduru Kadınlar oturumu için BM Cenevre Ofisi'nde bulunan Şahin, Guterres ile yaptığı görüşmede, "Çok kısa süre içerisinde Cenevre nüfusunun iki katı kadar Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptığımızdan dolayı hem hükümetimize hem de yerel yöneticiler olarak bizlere çok fazla sorumluluk düşüyor" dedi.

Türkiye'de bulunan Suriyeli mülteciler hakkında Şahin, "Artık misafirliğin bittiği bir dönem yaşıyoruz. Dolayısıyla biz 'kendi hemşerilerimizle beraber daha uzun soluklu nasıl birlikte yaşarız ve nasıl bu süreci en az zararla götürürüz' diye politika üretmek durumundayız" ifadelerini kullandı.
Suriye-Türkiye sınırında yapılması düşünülen güvenli bölge konusunu da gündeme getiren Şahin, "Özellikle son haftada konuşulan Halep'le ilgili öngörülerle ilgili eğer 1.5 milyon insanın daha iç göçüne neden olacak bir durum söz konusuysa mutlaka güvenli bölgenin hemen BM kararıyla oluşturulması gerektiğini düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Guterres ise "Maalesef Biz Türkiye'yi destekleyebilme noktasından çok uzağız" dedi.

Türk hükümetinin kapısını açtığı mülteciler için 4 milyardan fazla para harcadığını ifade eden Guterres, "Biz yerel yönetimlerin (mültecilere) desteğini bile unutuyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin diğer ülkelere aktif şekilde işbirliği yapmaları noktasında baskı yapılması için Türkiye ile beraber çalışabileceklerini dile getiren Guterres, "Bizim (Türkiye'ye) desteğimiz okyanusta bir damla. Bizim yapabildiğimiz gerçekten çok az" ifadesini kullandı.
Guterres'in bu sözlerine Şahin, "(Okyanusta bir damla) diyorsunuz ama biz de güzel bir söz var 'damlaya damlaya göl olur' diye. O damlaları kesmemek lazım" şeklinde karşılık verdi.
Suriye ve Irak'taki insani durum hakkında Guterres, "Bence her şey iyiye gitmeye başlamadan daha da kötüye gidecekmiş gibi gözüküyor. Bu da bizim için ciddi bir endişe unsuru" dedi.

Guterres, Türkiye'nin mülteciler için ülkelerden ve uluslararası kurumlardan yeterince destek alamamasına ilişkin "İnsanlar, Ürdün ve Lübnan'a odaklandı ve Türkiye'yi unutuyorlar" dedi.

Kaynak: AA