Merkezi Sicil Kayıt Sistemi Tanıtıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, yeni Türk Ticaret Kanunu'na ilişkin, "Türk Ticaret Kanunu'nun en önemli özelliklerinden bir tanesi, ticaret hayatımızda elektronik ortamı daha yoğun bir şekilde kullanılma imkanı getirmesidir. Merkezi Sicil Kayıt Sistemi de (MERSİS) bu anlayışın ürünü olarak ortaya çıkmıştır" dedi.

Bakan Canikli, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi lansmanında, 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe giren Yeni Türk Ticaret Kanunu'na ilişkin değerlendirmeler yaptı. Kanunun Türk ticari hayatına birçok reform getirdiğini kaydeden Canikli, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun ticaret hayatını çağın koşullarına ve ihtiyaçlarına göre reformcu bir usulle düzenlediğini anlattı.
Canikli, Türkiye'nin gelişmiş ülkelerin gerisinde kalamayacağını vurguladı. Kanun yürürlüğe girmeden önce kanuna ilişkin tartışmalar yaşandığını hatırlatan Canikli, "Kanunun uygulamaya geçme aşamasına kadar olan süreçte bazı değişiklikler yapıldı. Tabi burada tartışmalar oldu. Bu da son derece doğaldır, böyle tüm iş alemini her yönüyle tekrar değiştiren bir uygulama söz konusu olduğunda bu tartışma son derece doğaldır" diye konuştu.

Canikli, Türkiye'de internet platformlarının daha çok eğlence ve sosyal çevre geliştirme amacıyla kullanıldığını dile getirdi. Yeni kanunun ticari hayatı da dijital platformlara eklemlediğini söyleyen Canikli, "Türk Ticaret Kanunu'nun tabi birçok özelliği var. Ama en önemli özelliklerinden bir tanesi, ticaret hayatımızda elektronik ortamı daha yoğun bir şekilde kullanılma imkanı getirmesidir. MERSİS de bu anlayışın ürünü olarak ortaya çıkmıştır" ifadelerini kullandı.

- "Tek ortaklı şirketlerin kurulan toplam anonim ve limited şirketler içindeki oranı yüzde 52'dir"

Canikli, kanun ile ilk kez tek kişilik anonim ve limited şirket kurma imkanı sunulduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:
"Bu düzenlemeden önce, şirketle ilgisiz kişiler kanunda yazan zorunlu sayının tamamlanması için şirket ortağı yapılıyordu. Artık ticaret erbabımız isterse tek kişi ile anonim veya limited şirket kurabiliyor.
Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe girdiği tarihten bu yana 8 bin 185 anonim şirket ve 46 bin 281 limited şirket tek ortakla kurulmuş. Bu sayı toplam şirketlerin yüzde 52'sini oluşturuyor. Yani ne kadar çok ihtiyaç olduğunu buradan yola çıkarak görüyoruz. Demek ki bugüne kadar kurulan şirketlerin esasında yarısı tek ortaklı şirketti. Bu bize, tek ortaklı şirket kurma imkanının getirilmesinin ticaret hayatımızda önemli bir ihtiyacı karşıladığını gösteriyor. Artık tek kişilik yönetim kurulu da olabilmektedir. Bu tek kişinin pay sahibi olma zorunluluğu da bulunmamaktadır. Yani hem hızlandırıyor hem basitleştiriyor hem de maliyetleri düşürüyor."

- "Bugün itibarıyla yaklaşık 4 bin 500 şirket bağımsız denetime tabidir"

Canikli, Yeni Türk Ticaret Kanunu ile şirketlerin denetimiyle ilgili de köklü değişiklikler yapıldığını, şeffaflığın ön planda tutulduğunu anlattı. "Yeni Türk Ticaret Kanunu, bilgiye, muhasebeye, kamuoyunu aydınlatmaya, ortakların ve alacaklıların haklarını korumaya yönelik bir denetim öngörmektedir" diyen Canikli, Bakanlar Kurulu'nca belirlenen kriterleri sağlayan şirketlerin bağımsız denetime tabi olduğunu aktardı.
Canikli, bağımsız denetimle şirketlerin finansal bilgilerinin doğruluğu ve bu bilgilerin finansal raporlama standartlarına uygunluğunun sağlanmasının amaçlandığını vurgulayarak, "Bağımsız denetime ilişkin hususlar Kamu Gözetimi Kurumu'muz tarafından yürütülmektedir. Bakanlar Kurulu'muzun belirlediği kriterler çerçevesinde bugün itibarıyla yaklaşık 4 bin 500 şirket bağımsız denetime tabidir. Önümüzdeki süreçte bağımsız denetime ilişkin şartlar ve kapasite geliştikçe Bakanlar Kurulu'muzun belirleyeceği yeni kriterler çerçevesinde kapsam genişleyecektir" bilgilerini de paylaştı.
Canikli, Yeni Türk Ticaret Kanunu'yla elektronik ortamda hukuki işlem yapılabilmesi imkanı getirildiğine dikkati çekerek, yeni kanunla şirketler için getirilen en önemli yenilikçi uygulamalardan birinin, Elektronik Genel Kurul Sistemi (E-GKS) olduğunu da belirtti.

Yeni Türk Ticaret Kanunu ile payları borsaya kote olan şirketlerin genel kurullarını elektronik ortamda yapmalarının zorunlu hale geldiğini hatırlatan Canikli, şöyle devam etti:
"Diğer şirketlerimiz de genel kurullarını dilerlerse bu sistem üzerinden gerçekleştirebilirler. Yine sermaye şirketlerimiz, yönetim kurulu ve müdürler kurulunu da tamamen elektronik ortamda yapabilecekler.
Elektronik Genel Kurul Sistemi, şirketler, pay sahipleri, temsilciler, aracı kuruluşlar ve diğer paydaşlar açısından genel kurul öncesindeki, toplantı anındaki ve sonrasındaki bütün işlemlerin elektronik imzayla yapılabildiği bir platformdur.
Bakanlığımızın yetkilendirdiği Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) ilişkili kuruluşu Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından yürütülen Elektronik Genel Kurul Sistemi, kapsamı açısından dünyada bir ilktir. Nitekim bu sistem, uluslarararası basında yer bulmuştur."

- "Bugüne kadar, 748 anonim şirket genel kurulu elektronik ortamda gerçekleştirdi"

Canikli, E-GKS'nin uluslararası mevzuatla uyumlu şeffaf yapısı ile Türkiye'yi küresel çapta yatırımcılar açısından çok daha cazip hale getireceğini dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bugüne kadar, 748 anonim şirket genel kurulu elektronik ortamda gerçekleştirdi. Bu toplantılara, 11 bin 498 kişi fiziken, 29 bin 750 kişi ise elektronik ortamda katıldı.

Yani genel kurullara katılanların dörtte üçü bu sistemi tercih etti. Elektronik genel kurullar, ortalama 48 dakika sürüyor. Oylamalar, ortalama 11 saniyede sonuçlanıyor. Sistem üzerinden aynı günde gerçekleştirilen genel kurul sayısı 33'e kadar çıktı.
Sadece devlet açısından değil, şirketler ve ortaklar açısından, şirketle ilgilenenler açısından, herkes açısından inanılmaz bir kolaylık sağlıyor. Zaman tasarrufu ve etkinliği sağlıyor."

- Plaket takdimi

Bakan Canikli'nin konuşmasının ardından MERSİS üzerinden tanıtım amacıyla bir şirket kuruluşu yapıldı. Lansman, Canikli'nin MERSİS'in gelişim sürecine katkıda bulunan bakanlık çalışanlarına plaket sunmasıyla sona erdi.
(Son)
Kaynak: AA