Akseki'de Zeytin Hasadı Başladı

Akseki'nin Sinanhoca, Kepez, Hocaköy, Taşlıca, Çukurköy, Çaltılıçukur ve Güçlüköy mahallelerinde yetiştirilen yağlık ve sofralık zeytin hasadına başlandı.

Akseki Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sait Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede yaklaşık 350 dekar alanda yetiştirilen zeytinde bu rekoltenin düşük olduğunu söyledi.

Yağlık zeytin çeşidinden bu yıl 100-150 ton ürün elde edilmesinin beklendiğini kaydeden Yıldırım, sofralık çeşitlerin hasadının ise 20-25 ton olduğunu, bunun da Akseki pazarında çiftçiler tarafından satılacağını bildirdi.
Yıldırım, özellikle Sinanhoca, Çukurköy ve Hocaköy mahallelerinde zeytin üretiminin oldukça yaygın olduğuna değinerek, şöyle konuştu:
"Zeytin üretimine uygun bölgelerde çiftçilerimiz bu yönde bilgilendirilip, teşvik edilmektedir. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personeli ve tarım danışmanlarımız, bölgede zeytin yetiştiriciliği hakkında çiftçilerimize teknik bilgi vermektedir. Özellikle bakım, budama ve ilaçlama dönemlerinde çiftçilerimize bilgilendirmede bulunuyoruz."
Yıldırım, çiftçilerin zeytinyağı elde etmek için Manavgat'taki zeytinyağı fabrikalarına gittiğini, bunun da maliyeti artırdığını belirterek, artan zeytin üretimi karşısında Murtiçi bölgesinde orta çaplı zeytinyağı fabrikası ihtiyacı doğduğunu kaydetti.

Çukurköy Mahallesi'nde zeytin yetiştiriciliği yapan Abdullah Kara, 150 zeytin ağacı bulunduğunu, yağlık zeytinleri Manavgat ilçesindeki fabrikaya götürdüğünü, elde ettiği yağın bir kısmını sattığını, bir kısmını da kendi ihtiyaçları için kullandığını söyledi.

Kara, sofralık zeytinleri ise pazarlarda kilosunu 5 liradan satışa sunduğunu anlattı.
Kaynak: AA