Ekim Ayı Enflasyon Rakamları

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ekim ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Budak, yaptığı yazılı açıklamada, ekim ayı enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 1,90, Yİ-ÜFE'de 0,92 arttığını belirterek, "Yıllık enflasyonun TÜFE'de yüzde 8,96, Yİ-ÜFE'de de yüzde 10,10 arttı. Böylece üretici fiyatlarında tekrar çift hanelere dönüldü" ifadesini kullandı.
Aylık en yüksek fiyat artışının yüzde 43,03 ile domateste görüldüğünü bildiren Budak, zam şampiyonu olarak lanse edilen domateste görülen yüksek enflasyonun temel nedeni mevsim etkisi olsa da artışın tamamının tarım sektörü kaynaklı olmadığını, dağıtım kanallarının etkisinin de önemli boyutlarda bulunduğunu kaydetti.

Batı Akdeniz'de enflasyonun Türkiye ortalamasının altında kaldığını vurgulayan Budak, bölgede TÜFE'de ana harcama grupları itibarıyla bir ay önceye göre en yüksek artışın yüzde 11,99 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 2,70 ile konut ve yüzde 1,22 ile gıda ve alkolsüz içecekler gruplarında gerçekleştiğini ifade etti.

Kaynak: AA