Bu Bölümden Mezun Olanlar Saraylarda Çalışacak

Tarihi halıların restorasyonunda dünyada marka haline gelen Aksaray'ın Sultanhanı beldesinde 2015 yılında üniversite bünyesinde Geleneksel Tekstillerin Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü açılacak. Bu bölümden mezun olanların, saray ve müzelerde rahatlıkla iş bulabileceği bildirildi.

Aksaray-Konya arasında seyahat edenleri, devasa ölçülerdeki Sultanhanı Kervansarayı ile karşılayan belde, yaklaşık son 15 yılda, küçükbaş hayvancılığı ve geleneksel halı üretimi geçmişinden yararlanarak, "dünyanın halı tamir merkezi" haline geldi.
Halı tamiri işi, bozkırın ortasında imkanları son derece sınırlı bir Anadolu kasabasının adeta kaderini değiştirdi. Bugün Sultanhanı, sayıları 150'yi aşan atölyeleri ve gelir seviyesindeki artışın hemen her yerde hissedildiği hızla modernleşen bir yerleşim birimi olarak dikkati çekiyor. Sultanhanı'nın erkeklerinin hemen hepsi bu sektörde istihdam imkanına kavuştuğu için işsizlik yok denecek kadar az.
"Dünyanın halı tamir merkezi" olarak yıldızı giderek parlayan Sultanhanı, şimdi de bu işi akademik seviyeye taşımaya hazırlanıyor. Önümüzdeki yıl açılacak olan Geleneksel Tekstillerin Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü için Sultanhanı Belediyesi, Aksaray Üniversitesi, İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) ve Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) yetkilileri bir araya geldi.
Sultanhanı Belediye Başkanı Fahri Solak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldenin dünya halıcılık sektöründe önemli bir yerde olduğunu, önemli müze ve koleksiyonlarda bulunan halıların restorasyonunun Sultanhanı'ndaki atölyelerde yapıldığını söyledi.

Halı restorasyonu üzerine Türkiye'deki üniversitelerde bir bölüm olmadığını belirten Solak, "Türkiye'de halı restorasyonu alanında Geleneksel Tekstillerin Konservasyonu ve Restorasyonu adı altında ilk bölüm Aksaray Üniversitesine bağlı olarak Sultanhanı'nda açılacak" dedi.

2015 yılında ilk öğrencilerini alacak bölümden mezun olanların saray ve müzelerde rahatlıkla iş bulabileceklerini belirten Solak, şunları kaydetti:
"Geleneksel Tekstillerin Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü için belediyemize ait bir binayı Aksaray Üniversitesine tahsis ettik. Binanın restorasyonu içinde kaynak arayışımız devam ediyor. 5 ay içinde binayı tamamlanmış olarak üniversiteye teslim edeceğiz. Aksaray Üniversitesi de bölümde görev alacak 3 öğretim üyesi için ilana çıktı. Başlangıç olarak 30 öğrenci alınacak. Türkiye'de alanında ilk olacak olan Geleneksel Tekstillerin Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü'nden mezun olanlar müze ve saraylarda rahatlıkla iş bulabilecek. Halı restorasyonu, ülke dışında da çok geçerli bir meslek. Öğrenciler, Sultanhanı'ndaki atölyelerde staj yaparken, isteyenler buradaki atölyelerde de çalışabilecek."
Türk halıcılığına ve restorasyonuna önemli katkı sağlayan İstanbul Halı İhracatçıları Birliği'nden (İHİB) Geleneksel Tekstillerin Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü için destek istediklerini vurgulayan Solak, "Biz yıllardır İHİB'e üyeyiz. İHİB başkanımızdan açılacak bölüm için destek istedik. Başkanımızda Sultanhanı'na geldi ve görüşmelerimizi yaptık. İHİB, açılacak bölümle ilgili destek vermeyi önümüzdeki hafta toplanacak yönetim kurulunda değerlendirecek" diye konuştu.

Aksaray Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Bakırtaş, Sultanhanı Belediyesine, Anadolu kültürünün önemli bir parçası olan restorasyon işini üniversite ile işbirliği içerisinde yeniden Türkiye'ye ve istihdam sektörüne kazandırdığı için teşekkür ettiğini söyledi.

İstanbul Halı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Uysal, "Aksaray Üniversitesinin hazırladığı, gelecek yıl açılacak halı tamirat bölümüyle ilgili biz neler yapabiliriz, belediye ile ihracatçı birliği el ele verip halı tamir sektörünü daha üs noktaya nasıl taşırız konusunu değerlendiriyoruz. Elimizden gelen tüm yardımlar için buradayız" dedi.

Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Koçaş ise "Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu olarak elimizden geldiği kadar her zaman bu ekibin yanında olacağız. Ekibe de halıya değer verdikleri için tekrar teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

İstanbul Valiliğine ait Abdülhamid Han'ın yaptırdığı 19. yüzyıldan kalma 120 metrekare Hereke halısının Sultanhanı'nda 1,5 yıl süren restorasyonu geçtiğimiz günlerde tamamlanmıştı. Daha önce Dolmabahçe Sarayı ve Cumhurbaşkanlığı Köşküne ait çok sayıda halı da Sultanhanı'nda restore edilmişti.
Kaynak: AA