Adana Savaş Mağdurları Türkmen Çalıştayı

Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı’nca, “Adana Savaş Mağdurları Türkmen Çalıştayı” yapıldı.

Adana Savaş Mağdurları Türkmen Çalıştayı

Yenidoğan ASKİ tesislerinde gerçekleştirilen çalıştayda, Ortadoğu’daki savaşlardan dolayı canlarından, yerlerinden yurtlarından olan Türkmenlerin sahipsizliğine çözüm üretmeyi amaçladıklarını belirten Sağlık İşleri Daire Başkanı Op. Dr. Fatih Karayandı, “Soydaşlarımıza uygulanan işkence, idam, soykırım, yerinden göç ettirme gibi insanlık suçlarından dolayı ana vatanları Türkiye’ye gelen soydaşlarımıza sahip çıkmak, acılarına ortak olmak, yaralarına merhem olmak amacı ile çalıştayı gerçekleştiriyoruz” dedi.



"KALICI DESTEK GEREK"
Çalıştaya katılanlara teşekkür eden Op. Dr. Fatih Karayandı, “Musul, Erbil, Kerkük, Telafer kentlerinde soydaşlarımızın zor durumda oldukları haberini alınca Adana Büyükşehir Belediye Başkanımız Hüseyin Sözlü’nün talimatıyla ve meclis kararı ile bir tır dolusu tıbbi malzemeyi Kerkük’e gönderdik. Beraberinde ben de üç arkadaşımla gittim, oradaki yaşantıyı yerinde görüp inceledim. Ulusal basının işin gerçek yönünü açıklamadığını Kerkük'e gidince daha iyi gördüm. Daha sonra Kerkük'e eylül ayında bir kamyon gıda malzemesi gönderdik. Ekim ayında da Şanlıurfa'ya bir kamyon ihtiyaç malzemesi gönderdik. Bunları yaparken böyle sürekli yardım göndermekle çözüme ulaşamayacağımızın da farkına vardık. Türkmen ailelerin Kerkük ve diğer illerde kalınca mutlaka öldürüleceğini ya da asimile edileceğini gördük. Türkmen aileleri Adana'ya getirmek konusunda çalışma yaptık. Bu insanların yaşama haklarının korunması gerekiyor” diye konuştu.

MİSAFİRHANEDEN SONRA AİLELERİN YANINA YERLEŞTİRİLİYORLAR
Adana’da ikamet alanları oluşturma konusunda harekete geçtiklerini kaydeden Dr. Karayandı, şöyle devam etti:
“Türkmenlerin geçici ikamelerini sağlamak için bir mekana ihtiyacımız vardı. Köy Hizmetleri’nden Adana Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ASKİ’ye devredilen, bu çalıştayı da yaptığımız misafirhanede yaklaşık elli kişilik bir gurubu misafir edebiliyoruz. Misafir diyorum çünkü bu misafirhanede kısa bir süre kalmalarının ardından kendilerine yardımsever vatandaşlarımızın desteği ile ev bulunuyor, eşya veriliyor ve yine yardımseverler tarafından becerileri dahilinde iş veriliyor. Böylece bir adaptasyon süreci başlıyor ve kendi ayaklarının üzerinde duruyorlar. Yeni evlerine taşınan ailelerimize de çalışan arkadaşlarımızdan bir sorumlu aile görevlendiriyoruz. Kendilerini 10 ya da 15 günde bir kontrol ediyorlar. Sorunları ve şikayetleriyle ilgili elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu misafirhanede boşalan yerlere yeni aileler alarak bu dolaşımı devam ettiriyoruz.”
Çalıştaya, Karataş İlçesi Yörük Türkmen Derneği Başkanı Ahmet Çetinkaya, Oğuz Boyları Derneği Başkanı Mehmet Demir, Adana Yörük Türkmen Derneği Başkanı Adem Yörük, Karaisalı İlçesi Yörük Türkmen Derneği Başkanı Güner Akkaya ve Ahmet Eroğlu da katıldı.

ÇALIŞTAY SONUÇ BİLDİRGESİ
Adana Savaş Mağdurları Türkmen Çalıştayı, Adana merkez ve ilçelerindeki Yörük Türkmen Dernekleri’nin başkanları ve yöneticileri, MHP Sarıçam İlçesi Teşkilatı ve Kadın Kolları’nın katılımıyla şu kararlar alındı;
"Ortak projeler geliştirilerek, istişare halinde olunması, toplanan yardımların tek merkezde stoklanması, ihtiyaç dahilinde dağıtılması, Öncelikli olarak kendi ayaklarının üzerinde durmaları için becerileri doğrultusunda iş bulunması, yuvalarını kuracakları bir eve taşınmaları, sağlık hizmetlerinden faydalanmaları için kayıt altına alınarak geçici kimlik çıkartılması, eve taşınan her aileye mutlaka sorumlu kişiler belirlenmesi, bu sorumlu kişilerce ailelerin gözetim altında tutulması, okul çağındaki çocukların eğitimleri için hükümet yetkilileri ile görüşülerek eğitimlerinin devamının sağlanması, sosyal bir mağaza kurularak ihtiyaçlarının karşılanması."
Kaynak: İHA