Düzce Katı Atık Tesisi Törenle Açıldı

Düzce'yi vahşi çöp depolama yönteminden kurtaracak olan Yığılca yolu üzerinde Hecinler mevkiinde yapımına geçen yıl başlanan Katı Atık Depolama Tesisi, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ankara'dan telekonferans sistemi ile bağlandığı bir törenle hizmete açıldı.


Düzce’nin tüm ilçe ve beldelerine hizmet verecek olan 309 bin metrekare üzerine inşa edilen Katı Atık Depolama Tesisinin açılış törenine Düzce Valisi Ali İhsan Su, Belediye Başkanı Mehmet Keleş, İlçe ve belde belediye başkanları, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Açılış töreninde konuşan Şantiye Sorumlusu Veysel Kılıç, yapılan tesisin teknik özellikleri hakkında bilgiler verdi.

Ardından İlçe Belediye Başkanları adına Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici konuştu.

Yemenici, çevre dostu belediyecilik sözü ile yola çıktıklarını ve bunu başardıklarından dolayı mutlu olduklarını ifade ederek “Çevre dostu belediyecilik sözü veren bizler bu tesisi açarak ilkel görünümden kurtuluyoruz. Şehirlerimizi vahşi çöp depolama alanlarından kurtaracağız. Ayrıca tesisimiz ile birlikte çöp sahalarında çürüyen cam, kağıt gibi geri dönüşümü olan malzemeleri de ülke ekonomisine kazandıracağız” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atık Dairesi Başkanı Ahmet Varar ise ülke genelinde düzenli çöp depolama alanlarına önem verdiklerini ifade ederek “Çevre olayı her geçen gün önemli hale geldi. Bununla birlikte atık problemi de en önemli sorunlar arasında yer almaya başladı.

İleri ülkeler dahi düzenli çöp depolamaya önem vermeye ve tıklarını geri dönüşüme kazandırmaya çalışıyorlar. 1993 yılında Eyüp’te yaşanan ve 33 kişinin hayatını kaybettiği patlama sonrası ülkemizde de katı atık depolama tesislerinin önemi ortaya çıktı. Ülke genelinde 79 adet düzenli çöp depolama alanı yaptık. 2023 yılına kadar bunu yüzde yüz oranına çıkararak çalışmalarımıza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş ise çöp depolama sahasının sadece Düzce merkez için değil ilçe, belde ve köyler için önemli olduğunu ifade ederek “Katı Atık Tesisi İl Özel İdaresi’nin katı atık birliğine katılması ile ilçe, belde ve köyler içinde önemini bir kez daha ortaya koydu ve özellikle köylerimizin çöp sorununu ortadan kaldıracak. Biz göreve gelmeden önce 2014 yılının Aralık ayında bu tesisin faaliyete geçeceği sözünü vermiştik. Söz verdiğimiz tarihten bir ay önce bu tesisi açmak bize mutluluk verdi. Bununla birlikte çalışmalarımız tüm hızı ile sürecek ve Düzce’yi çevreye duyarlı iller sıralamasında en üst seviyeye çıkaracağız” dedi.

Düzce Valisi Ali İhsan Su ise teknoloji ile birlikte atık ve çevre sorunlarının çoğaldığına dikkat çekerek “Katı atık depolama tesisleri oldukça önemli hale geldi. Buhar makinesinin icadı ile daha da önemli hale gelen düzenli depolama atıkların dönüşümünü ve çevreye zarar vermemesini sağlıyor. Tüketim arttıkça ve teknoloji geliştikçe katı atık tesislerine daha çok ihtiyaç duruyoruz. Bu kapsamda ilimizde de önemli bir tesis yapıldı ve 309 dönüm arazi üzerine tesisimizi kurduk. Tesisimizde atıklar fenni koşullara uyularak depolanacak ve çevreyi tamamen korumaya yönelik çalışmalar yapacağız. Ayrıca çöplerden ortaya çıkan atık sular ve diğer atıklarda bertaraf edilecek. Ülke ekonomisine de ciddi katkılar sağlayacağız” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Ankara’da düzenlenen törende de Başbakan Ahmet Davutoğlu bir konuşma yaptı. Ardından canlı bağlantı ile Düzce’ye bağlanan Başbakan Davutoğlu’na, Düzce Valisi Ali İhsan Su tesis hakkında bilgiler verdi. Davutoğlu ise tesisin hayırlı olmasını diledi. Ayrıca Ankara’da yapılan törende Başbakan Ahmet Davutoğlu’na Düzce Milletvekilleri İbrahim Korkmaz, Fevai Arslan ve Osman Çakır’da eşlik etti. Konuşmanın ardından Düzce protokolü kurdeleyi keserek tesisin açılışını gerçekleştirdi.

Yığılca yolu Hecinler mevkiinde yapılan Düzce Katı Atık Depolama tesisi 309 dönümlük arazi üzerine yapıldı. Yaklaşık 6 ayda tamamlanan tesis içerisinde çöp depolama alanları, 1 milyon 100 bin metreküplük evsel atık dönüşüm tesisi, 6 milyon metreküplük sızıntı su bertaraf tesisi, idari binası, garajı, yangın koruma tesisi alanlarından oluşuyor.
Kaynak: İHA