Başkan Doğan’dan Öğretmenler Günü Mesajı

Cumhuriyet Halk Partisi Adıyaman İl Başkanı Av. Bilal Doğan, 24 Kasım Öğretmenler Günü münasebetiyle bir açıklama yaptı.

Başkan Doğan’dan Öğretmenler Günü Mesajı

Doğan açıklamasında, “Öğretmenlik gücünü sevgiden alan dünyanın en kutsal ve en anlamlı mesleğidir. Öğretmen bir anne kadar sıcak ve şefkatli, fedakar, güvenilir ve koruyandır. Öğretmen karanlıkların hiç sönmeyen ışığı, cehaletle savaş karşısında en keskin kılıcıdır” dedi.

Doğan, “Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarında yurdumuzda okuryazar oranı çok düşüktü öyle ki nüfusun yüzde sekseni köylerde yaşıyordu buralarda ne okul ne de öğretmen vardı. Ulu Önder Atatürk toplumda okuryazar oranını yükseltmek ve yıllarca ihmal edilmiş köylerimize her konuda yardımcı olacak öğretmenleri yetiştirmek için eğitim seferberliği başlatılması gerektiğine inandığından Osmanlıdan kalan ağır borç yüküne rağmen milli eğitim bütçesinin ek ödeneklerle desteklenmesini sağlamıştır. Büyük şehirlerimizde açılmış olan o zamanki muallim mekteplerinden mezun olan öğretmenler çok az sayıda olması ve ücra köylere gitmeye yanaşmadıklarından köylerimiz öğretmensiz ve okulsuzdu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği bu çabalar, 11 Kasım 1928 tarihinde Bakanlar Kurulu'nun almış olduğu kararla Atatürk’e millet mektepleri başöğretmenliği unvanı verildi.

24 Kasım 1928 günü millet mektepleri talimatnamesinin yayınlanması ile 24 Kasım Öğretmenler Günü olarak resmileştirildi. Atatürk’ün 100. doğum yıldönümü olan 1981 yılında onun başöğretmen olduğu 24 Kasım günü her yıl Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Öğretmenler Günü ile ilgili 12 yıllık AKP iktidarı döneminde eğitim emekçilerinin çalışma koşullarında ve özlük haklarında ciddi gerilemeler ve hak kayıpları yaşanmış, var olan hakları ortadan kaldırılmıştır. Bir taraftan eğitim emekçileri esnek, güvencesiz ve angarya çalışmaya mahkum edilirken diğer taraftan 327 bin öğretmen atama beklemektedir. Bugüne kadar 36 işsiz öğretmen ataması yapılmadığı için intihar etmiştir. Eğitimde yaşanan ticarileştirme ve dinselleştirme uygulamalarına 4+4+4 ile öğretmenlerin mağdur edilmesine; 4+4+4 sürgünlerine, öğretmenlerin hukuksuz ve keyfi biçimde cezalandırılmalarına ve eğitimde performans uygulamalarına karşı eğitim emekçilerinin yanında olacağımızı bilinmesini isterim. Sayın öğretmenlerimiz yapmış olduğunuz görevin kutsallığı karşısında saygı ile eğiliyor, başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm öğretmenlerimizin gününü kutluyor, eğitim şehitlerimizi anarak, sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA