Romanya'da Cumhurbaşkanlığı Seçimi

Romanya Başbakan Yardımcısı Daniel Konstantin, cumhurbaşkanlığı seçiminin ülke için dönüm noktası olacağını belirtti.

Romanya'da on yıldır cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Traian Basescu, görevi bırakmaya hazırlanıyor. Romanya'daki cumhurbaşkanlığı seçimi, ülkede yeni bir dönemin başlangıcı ve Romanya için "demokrasi sınavı" olarak gösteriliyor.
Seçimde oyunu kullanan Başbakan Yardımcısı Daniel Konstantin, cumhurbaşkanlığı seçiminin son 25 yılın en önemli seçimi olduğunu söyledi.

Bükreş'in kuzeybatısındaki Pitesti şehrinde oyunu kullanan Konstantin, "Bütün Romanyalılar biliyor ki bugün Romanya bir dönüm noktasında. Önümüzde iki yol var: Ya geçen 10 yılda ülkeye nefreti getiren bir rejim devam edecek ya da gülmeyi, hoşgörülü olmayı bilen, daha iyi ve daha açık Romanya geri gelecek. Umarım tüm Romanyalılar bunun farkındadır"
Bu arada Merkez Seçim Kurulundan yapılan açıklamaya göre, seçimlerde şu ana kadar 6 milyon 417 bin 765 kişi oy kullandı.
-En güçlü aday Ponta-
Romanya'da, cumhurbaşkanlığı seçiminin en güçlü adayı olarak mevcut Başbakan Victor Ponta gösteriliyor.
Romanya'yı yeniden inşa etmek için seçmenlerden oy isteyen Sol Blok'un adayı Victor Ponta, seçim öncesi açıklamalarında ilk turda en az yüzde 37 oy almayı hedeflediklerini kaydetmişti. Ponta'yı destekleyen Sol Blok, parlamentoda da çoğunluğu elinde bulunduruyor. Kamuoyu yoklamalarına göre Ponta'nın ikinci turda seçimi kazanması bekleniyor.
Ponta'nın en önemli rakibi olaraksa Sağ Blok'un adayı Klaud Lohannis gösteriliyor.
Cumhurbaşkanlığı koltuğunu bırakmaya hazırlanan Traian Basesku'ya yakınlığı ile bilinen Elena Edrea'nın da seçimlerin ikinci tura kalması durumunda, belirleyici bir rol oynayabileceği kaydediliyor.
Romanya'da cumhurbaşkanı, savunma ve dış politikadan sorumlu olarak görev yapıyor. Ayrıca ülkedeki iki ana istihbarat servisinin başkanı da cumhurbaşkanı tarafından atanıyor. Bunun yanı sıra savcılar ve büyükelçilerin atamaları da cumhurbaşkanı tarafından yapılıyor.

Kaynak: AA