Varise '3 Dakikada Çözüm'

Varisli damara iğneyle ilaç enjekte edilerek içten kapanmasını sağlayan yöntem, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bir süredir uygulanıyor.

Dünyada ve Türkiye'de varis tedavisinde son dönemde uygulanan "Vein Sealing" adlı yöntem, hastanın günlük yaşantısına kısa sürede dönmesine imkan tanıyor.
Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Muhammed Fatih Yılmaz, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bu yöntemi 3 aydır uyguladıklarını söyledi.

Bu sistemin, çok modern ve hasta için konforlu bir yöntem olduğunu belirten Yılmaz, "İç varis dediğimiz, özellikle toplar damar yetmezliğiyle bize gelen hastalara bu yöntemi uyguluyoruz. Bu işlemde hastaya ultrason eşliğinde uyluk seviyesinden toplar damarı, iç varise sebep olan toplar damarı küçük bir iğneyle girerek buluyoruz. İçine yapıştırıcı özelliği olan bir ilaç veriyoruz. Bu ilaç, normalde beyin ve genel cerrahide kullanılan doku yapıştırıcısıdır. İşlev olarak, damarı yapıştırıp işlev görmeyen, problem olan damarı ortadan kaldırıyoruz" diye konuştu.

Hastanın, ortalama 2-3 dakikalık işlem sonunda ayağı bandajlanarak ameliyathaneden yürüyerek evine gidebildiğini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
"Çalışıyorsa, aynı gün iş sağlığına kavuşabiliyor ve çalışabilir. Aslında lazer tedavisinde de cerrahi bir operasyon yok ama yüksek doz ısıyla yapıldığı için lazer yaptığımız hastalarımızda kesin olarak anestezi uygulamamız gerekiyordu. Bu işlemde görüldüğü gibi bir anestezi uygulanmadı. Yine lazerde hastanın taburcu olması uzun sürüyordu ve hasta birkaç gün ağrı duyuyordu. Bu yöntemde ise hasta hemen taburcu oluyor, ağrı duymuyor çünkü sadece damarı yapıştırıyoruz. Isı vermiyoruz, tahribat yapmıyoruz. O yüzden de diğer yöntemlerle karşılaştırdığımızda çok konforlu bir yöntem. Bu yöntem, tüm varis hastalarına uygulanabilir. Bizim hassasiyetimiz, sadece ülke ekonomisini düşünerek pahalı bir yöntem olduğu için belli yaşın üzerinde hastalarda, anesteziyi kaldıramayacak hastalarda daha çok tercih ediyoruz."
Kaynak: AA