Oyder'in 'Diyalog' Toplantısı

Otomotiv Yetkili Satıcıları DerneğŸi (OYDER), otomotiv sektöründe son gelişŸmelerin değŸerlendirildiğŸi "Diyalog" bölge toplantılarının 20'ncisini Erzurum'da gerçekleşŸtirdi.

DoğŸu Anadolu Bölgesi'ndeki otomotiv perakendecilerinin katıldığŸı toplantıda, OYDER Yönetim Kurulu BaşŸkanı Alp Gülan, sektördeki son gelişŸmeleri değŸerlendirdi.
Gülan, ekonomik ömrünü tamamlamışŸ araçların dönüşŸtürülmesinin çevre ve güvenlik açısından büyük yararlar sağŸlayacağŸını vurgulayarak, Türkiye'de trafiğŸe kayıtlı otomobil ve hafif ticari araçların ortalama yaşŸının 12, hatta ağŸır vasıtalar da dahil edildiğŸinde bu rakamın 16 olduğŸunu belirtti.

Batı Avrupa ülkelerinde ortalama araç yaşŸının 7 olduğŸunu dile getiren Gülan, "Türkiye'de 20 yaşŸ üstünde 1 milyon 650 bin otomobil ve 230 bin hafif ticari aracımız vardır. 20 yaşŸ ve üstü eski teknoloji araçların CO2 salımı 220 gr/km iken yeni nesil araçlarda ortalama oran 130 gr/km'dir. Eski araç parkımızın çevreye verdiğŸi hasar ise 550 milyon ağŸacın bir yılda temizleyebileceğŸi kadardır. Bu da 200 Belgrad Ormanı'na eşŸdeğŸer bir rakamdır. Avrupa'da hava kirliliğŸini temizlemek için araç başŸına harcanan rakam 8 bin 494 avrodur. şžu anda devlet bu rakamın yarısını dönüşŸüm için harcasa eski teknolojiye sahip birçok araç trafikten çekilebilecektir. LJevre için yapılabilecek en büyük desteğŸin bu olduğŸu kanaatindeyiz" diye konuşŸtu.
Ford Otosan Yönetim Kurulu BaşŸkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu ǜyesi Ali Koç da Türk ekonomisinin dünyadaki büyük krize ve yakın coğŸrafyamızdaki sıkıntılara rağŸmen önemli önlemler alacak kadar etkilenmediğŸini söyledi.

Otomotiv sektörünün son 20 yılda teknolojik olarak önemli mesafeler kaydettiğŸini, ülkemizde de sektörün geleceğŸine güvendiğŸini ve yetkili satıcılık mesleğŸinin önemini dile getiren Koç, "Gelecek vadeden yetkili satıcıların nitelikli insan gücü yetişŸtirmeleri önemlidir. Bu yöndeki eğŸitimlerin artırılması gerekiyor kanaatindeyim. KurumsallaşŸmayla ve gelecek kuşŸaklara iyi eğŸitim vermek suretiyle işŸ ortaklarımız bu mesleğŸi ileriye taşŸıyacaktır" dedi.

 
Kaynak: AA