Roma'daki Göçmen Gerginliği

İtalya'nın başkenti Roma'nın doğusunda kalan Tor Sapienza'da önceki gün göçmenlere ve göçmen merkezine yönelik şiddet eylemlerinin yaşanmasının ardından semt sakinleri, "ırkçı" olarak anılmaktan rahatsız olduklarını ancak göçmenleri burada istemediklerini belirtti.

Semt sakinlerinin bölgelerinde hırsızlık ve suç olayların göçmen merkezinde kalan göçmenlerden kaynaklandığını ileri sürmeleriyle başlayan ve son günlerde şiddet eylemlerine sahne olan Tor Sapienza'da gerginlik sürüyor.
Yoğun güvenlik önleminin yanı sıra gazetecilerin çokluğunun dikkati çektiği muhitte, zaman zaman bazı semt sakinleri ilginç tepkiler de bulunuyor. Kimileri evlerinin pencerelerinden bağırırken, kimileri de kameraların karşısına geçerek göçmenlerden rahatsızlıklarını dile getiriyor.
Göçmen merkezinin karşısındaki bloklarda oturan semt sakinleri, yıllardır ihmal edildiklerini ve burada gelişen sosyal soruna politikacıların duyarsız kaldığını belirtirken, sağ ve sol cepheden son yaşananlardan sonra kendilerine ilgi göstermesine tepkili. Bazı semt sakinleri, "göçmen merkezinde göçmenleri istememelerinin 'ırkçılık' olarak lanse edilmesini kabul etmediklerini, ırkçı olmadıklarını" vurguladı.
Bu arada güvenlik gerekçesiyle dün merkezden başka yere götürülen yaşı küçük 36 göçmenden 14'ünün yeniden Tor Sapienza'ya getirildiği bildirildi.

Öte yandan, Tor Sapienza'da göçmen merkezi yakınlarında bir barda bir kişinin bacağından vurulduğu konunun, semtte son günlerde yaşananlarla ilgisi olup olmadığının güvenlik güçlerince araştırıldığı belirtildi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Güney Avrupa Şefi Laurens Jolles de Tor Sapienza'da yaşananlarla ilgili olarak dün yaptığı açıklamada, göçmenlere saygı ve entegrasyonları için gerekli çabanın gösterilmesi gerektiğini, "bu tarz hoşgörüsüz, şiddet eylemlerinin kabul edilemez olduğunu" ifade etmişti.
Kaynak: AA