İspanya'da Yine Yolsuzluk Operasyonu

İspanya'da kamu sözleşmelerinde yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle 13 kentte başlatılan operasyonda çoğu devlet memuru 26 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Yürüttüğü yolsuzlukla soruşturmalarıyla ünlü İspanyol yargıç Mercedes Alaya, özellikle park ve bahçelerin bakımına ilişkin özel şirketlerle imzalanan sözleşmelerde komisyon alındığını gerekçesiyle 13 kentte operasyon başlattı. Basına verilen bilgilerde, birçok yerde arama yapıldığı ve çoğunluğu memur 26 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.
Operasyon, ülkede son dönemlerde arka arkaya ortaya çıkan ve anketlerde halkın endişe duyduğu konuların başında gelen yolsuzluk skandallarından bir yenisi olarak değerlendiriliyor.
Soruşturmanın devam ettiği, başka kişilerin de gözaltına alınabileceği ifade edildi. Yolsuzlukların özellikle Endülüs, Madrid, Kanarya Adaları, Extremadura, Katalonya ve Valencia bölgelerinin yerel yönetimlerinde yapıldığı iddia edildi.
İspanya'da Emniyet Müdürlüğü'nün geçen hafta açıkladığı bilgilere göre, 2012 yılından bu yana kamusal alanda yolsuzlukla ilgili toplam 2 bin 600 operasyon düzenlendi ve bunlardan 104'ü devam ediyor. Son iki yılda yolsuzluklarla bağlantılı ekonomik suçlardan dolayı 40 milyon avrodan fazla paraya el konulduğu, 5 bin 300 şirketinin hesaplarının incelemeye alındığı, 2 bin banka hesabının bloke edildiği ve 250 milyon avro değerindeki mala haciz konulduğu kaydedilmişti.
İspanya'da son yıllarda ortaya çıkan yolsuzluk skandallarına adı karışanlar arasında Kral 6. Felipe'nin kız kardeşi Prenses İnfanta, onun eşi Palma Dükü Inaki Urdangarin, iktidardaki Halk Partisi'nin (PP) eski muhasebe müdürü Luis Barcenas, PP'nin Madrid özerk yönetimi hükümetindeki eski iki numaralı adamı Francisco Granados ile bazı belediye başkanlarının isimleri de bulunuyor.
Kaynak: AA