Borçların Yapılandırılması

İzmir Vergi Dairesi BaşŸkanlığŸı ve SGK İzmir İl MüdürlüğŸü 6552 Sayılı Torba Kanun kapsamında vergi ve SGK borçlarının yeniden yapılandırılmasının avantajlarını Egeli ihracatçılara anlattı.

Ege İhracatçı Birlikleri'nde düzenlenen "6552 Sayılı Torba Kanun Bilgilendirme Toplantısı"nda konuşŸan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör BaşŸkanı Sabri ǜnlütürk, devlete yükümlülüklerini zamanında yerine getiren mükelleflere ise ödül mekanizması getirilmesini istedi.
Yapılandırma yasalarının önemli olduğŸunu, değŸişŸik gerekçelerle yükümlülüğŸünü yerine getirememişŸ firmaların ihtiyacını gidermek tekrar bir can suyu verip yollarına devam etmelerini sağŸlamak için önemli bir fırsat olduğŸunu kaydeden ǜnlütürk, devlete karşŸı yükümlülüklerini düzenli yerine getiren firmalara yapılandırma yasalarıyla uyumlu bir ödül mekanizması getirilmesi gerektiğŸini ifade etti.

ǜnlütürk, "Her şŸeyini düzgün yapan firmalara da mutlaka bu sistemlerle birlikte bir ödül mekanizmasının getirilmesi gerektiğŸini bir kere daha dile getirmek istiyorum. Gerçekten yıllardan beri bütün yükümlülüklerini yerine getiren firmalara bir ödül mekanizması olması gerektiğŸine inanıyorum" dedi.

SGK İl Müdürü Engin Bilgili ise 6252 sayılı Torba Kanun'un sosyal güvenlik açısından genişŸ kapsamlar içermesinin yanı sıra borç yapılandırma anlamında da büyük avantaj getirdiğŸini söyledi.

Bilgili, kanunda, maden ocaklarında çalışŸan işŸçilerden, kadın sigortalılara, yurtdışŸı borçlanmasından, ev işŸinde çalışŸan sigortalılara kadar değŸişŸik düzenlemelere yer verildiğŸini hatırlattı.
- Af değŸil yapılandırma
İzmir Vergi Dairesi BaşŸkanı Rıfat Ergin de yasanın kamuoyunda sürekli "af" gibi dillendirilmesinin doğŸru olmadığŸını ifade ederek, şŸunları söyledi:
"Kamuoyunda sürekli 'vergisini zamanında ödeyenler cezalandırılıyor, ödemeyenler çıkan af kanunlarıyla hiçbir sıkıntı yaşŸamadan borçlarından kurtuluyor' gibi değŸerlendirmeler yapılıyor. Bu bir af kanunu değŸil, yapılandırmadır. Ne vergiden, ne de cezalardan indirime gidilmemişŸ normal bankaların kredi konsolidasyonu gibi gecikme faizi ve gecikme zammı hesaplanmışŸ eski borçlara onları yurtiçi üretici endeksi ile yeniden yapılandırarak bir nevi borçları günün koşŸullarına uyarlamışŸ oluyoruz. O anlamda vergi borcunu geç ödeyenlere bir ödül gibi algılanmaması gerekiyor."
AçılışŸ konuşŸmalarının ardından İzmir Vergi Dairesi başŸkanlığŸı Tahsilat Müdürü Mustafa TaşŸar katılımcılara "6552 Sayılı İşŸkanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeğŸişŸiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yapılandırılmasına Dair Kanun"un vergi uygulamaları bakımından getirdikleri hakkında bilgi verdi.
LJiğŸli Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Berna Gökçen Ayan'da kanunun sosyal güvenlik açısından getirdiğŸi avantajları paylaşŸtı.
 
Kaynak: AA