(sabaha) Engelli Bateristin Maket Ev Tutkusu

Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde yaşamını sürdüren 53 yaşındaki engelli baterist Selahattin Genli, bugüne kadar Osmanlı mimarisinden esinlenerek yapımına başladığı maket evlerin yer aldığı 17 sergi açtı.

Elektrik tesisatı döşerken elektrik akımına kapılan Genli, 14 yaşındayken 2 elini ve bir bacağını kaybetti. Sonraki süreçte hayattan kopmayan Genli, protezleriyle bateri çalıp, ahşaptan maket evler yaparak yaşamını sürdürdü. Yaptığı maket evlerin çoğalması dolayısıyla sergi açmaya karar veren Genli, bugüne kadar 17 maket ev sergisi açtı.
Erdem Bayazıt Kültür Merkezi'nde 17. Özgün Dağ Evleri Sergisi'ni açan Genli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iş kazası öncesi darbuka çaldığını söyledi.

Kaza sonrası hayattan kopmadığını anlatan Genli, "Böylesine talihsiz bir olay herkesin başına gelebilir. Engelli oluşum yaşam tarzımı oluşturdu. Çünkü engelli olmak bir son değildi" dedi.

Hastane döneminden sonra içinde bir ukde olan müziğe yöneldiğini anlatan Genli, koluna bazı aparatlar yaparak bateri çalmaya başladığını, böylece müziğin yaşamı için vazgeçilmez bir unsur haline geldiğini kaydetti.

- Müzik grubu da kurdu
Genli, 1996'da müzik grubu kurduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
"Kendimi sadece müzikle sınırlandırmıyorum. Bunun yanı sıra maket evler yapmaya başladım. Osmanlı evlerinin sağlıklı ve otantik görüntüsünden esinlenerek maket evlere yöneldim. 1999 Gölcük depremi olduğunda çadır kentlerde günlerimin boş geçmemesini istiyordum. Bunun için nerede bir obje bulduysam bir ağaç sistemi yaparak koluma bağladığım aparatla bu sanatı orada geliştirmeye başladım. Yaptığım eserleri görenler hayranlıkla baktı ve bunları satın almak istedi. Bu, benim için güzel bir olaydı. Şaka gibi başladığım ahşap maket işleri şu ana kadar 17 sergide paylaşıldı."
Türkiye'de sadece engellilere karşı değil, sanata karşı da duyarsızlık bulunduğunu savunan Genli, "Ben bugüne kadar 17 sergiyi de kendi gayretlerimle açtım. Yerel yönetimdeki insanlar kucaklarını açıyor ama bu benim için yeterli değil. Ben dünyaya açılmak istiyorum" diye konuştu.

- Hedefi dünyaya açılmak
Genli, Antalya'da açtığı son sergiye "özgün dağ evleri" ismini verdiğini dile getirerek, "Yaptığım bütün eserleri kendimi dinlendirmek için yapıyorum. Bugüne kadar ne yaptıysam hep insanlarla paylaşmak istedim fakat son sergimde istediğim yoğunluk olmadı. Bazen kendime 'başarısızsın' diyorum ama beni umutlarım buraya kadar getirdi" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA