Dünya Ruh Sağlığı Günü

LJanakkale Halk SağŸlığŸı Müdürü Burhan Kütük, tüm tıbbi hastalıklarda olduğŸu gibi şŸizofrenide de erken tanı ve tedavinin hastalığŸın iyileşŸmesi açısından önemli olduğŸunu bildirdi.

Kütük, Dünya Ruh SağŸlığŸı Günü dolayısıyla yaptığŸı yazılı açıklamada, bu yıl ki temanın "şŸizofreniyle yaşŸamak" olarak belirlendiğŸini, şŸizofreninin, genellikle genç yaşŸlarda başŸlayıp, kişŸinin dışŸ dünyadan uzaklaşŸarak içine kapandığŸı, duygu, düşŸünce ve davranışŸlarında önemli bozuklukların ortaya çıktığŸı, beynin yapı ve işŸleyişŸinde değŸişŸiklerin saptandığŸı, kronik seyirli biyolojik bir beyin hastalığŸı olduğŸuna işŸaret etti.
Tüm tıbbi hastalıklarda olduğŸu gibi şŸizofrenide de erken tanı ve tedavi hastalığŸın iyileşŸmesi açısından çok önemli olduğŸunu aktaran Kütük, şŸunları kaydetti:
"Bu tür bilimsel gerçeklikten uzak bilgiler, çare arayışŸı içinde olan hastaların ve hasta yakınlarının yanlışŸ yönlenmesine ve dolayısıyla tıbbi tedaviye geç başŸvurmalarına neden olmaktadır. Bu da hastalığŸın seyrini kötüleşŸtirmekte, komplikasyonların ortaya çıkmasına neden olmakta ve iyileşŸmeyi zorlaşŸtırmaktadır. Ayrıca, damgalama nedeniyle psikiyatrik yardım almamak da hastalığŸın kronikleşŸmesine ve olumsuz seyrine neden olabilmektedir. Aile bireyleri şŸizofreni tedavisinde en önemli rolü üstlenir. şžizofreni hastalarına evde bakım veren aile üyeleri çaresizlik, suçluluk, umutsuzluk, öfke, endişŸe ve bazen utanç gibi karmaşŸık duygular içinde ne yapacağŸını bilemez duruma gelebilir. HastalığŸın gidişŸinde ve tedavisinde aile içi duygusal ortamın çok önemli olduğŸu görülmüşŸtür. Bu nedenle aile bireyleri de hastalık hakkında psiko-eğŸitime ve sosyal desteğŸe ihtiyaç duymaktadırlar."
 
Kaynak: AA