Dünya Yumurta Günü

Dünya Yumurta Günü dolayısıyla Fırat Üniversitesinde (FÜ) düzenlenen etkinlikte etkinliğe katılanlara ekmek arası haşlanmış yumurta ikram edildi.

Veteriner Fakültesinin önünde organize edilen etkinlikte halk oyunları ekiplerinin gösterilerinin ardından açılış konuşmaları yapıldı.
Türkiye Bilimsel Tavukçuluk Derneği Başkanı Prof. Dr. Rüveyda Akbay, çok kıymetli bir ürün olan yumurtaya dikkati çekmek istediklerini söyledi.

FÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Servi de Dünya Yumurta Günü kutlamaları ve Kümes Hayvancılığı Kongresi için yurt içi ve dışından Elazığ'a gelen bilim insanlarına teşekkür etti.
Kümes Hayvancılığı Kongresi Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kazım Şahin, kongrede kanatlı sektörünü yakından ilgilendiren konularla ilgili bilgiler vereceklerini kaydetti.

Prof. Dr. Rüveyda Akbay, açılışın ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda tavukçuluk sektöründe büyük gelişmeler yaşanan Türkiye'nin dünyanın sayılı üretim yapan ülkeleri arasına girdiğini söyledi.

Sağlıklı beslenmede yumurta ve tavuk eti tüketiminin son derece önemli olduğunu belirten Akbay, Türkiye'de kişi başına yılda 22 kilogram tavuk eti tüketildiğini, 180 adet de yumurta yendiğini kaydetti.

- Tavuk etinde antibiyotik ve hormon yok
Akbay, şöyle konuştu:
"Son yıllarda tavuk etinin antibiyotik ve hormon içerdiği iddia ediliyordu. Böyle bir şey yok. 2006 yılından beri ürün geliştirme anlamında antibiyotik katılmıyor. Hormonun da zaten katılması mümkün değil. Çünkü hormonu kattığınız takdirde ısıl işlem gördüğünden etkisini kaybediyor. Dolayısıyla hayvanları tek tek yakalayıp enjeksiyonla vermeniz lazım. Böyle bir şey Türkiye'de yok."
Akbay, 1-1,5 ay gibi kısa bir sürede gelişen tavukların hormonlu olmadığını dile getirerek, bu hayvanların uzun yıllar yapılan çalışmaların sonucunda geliştirilmiş melez türler olduğunu söyledi.

Akbay, tavukların bu nedenle çok çabuk büyüdüklerini ifade etti.

Akbay, "Kolesterol korkusu nedeniyle insanlar yumurta yemekten çekiniyorlardı. Fakat son yıllarda yapılan araştırmalarla bu korkunun yersiz olduğu ortaya çıktı" ifadesini kullandı.
Etkinliğe, Dünya Bilimsel Tavukçuluk Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Raul Mulder, Amerikan Bilimsel Tavukçuluk Derneği Başkanı Micheal Smith ve birçok ülkeden ilgili derneklerin başkanları katıldı.

Etkinliği izleyen öğretim üyelerine ve öğrencilere ekmek arası haşlanmış yumurta ikram edildi.
Kaynak: AA