Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko Açıklaması

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkenin doğusunda Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcisi sayısının bin 500'e çıkarılmasını istedi.

Poroşenko, AGİT üyesi ülkelerin büyükelçileriyle bir araya geldi. Görüşme sırasında, Poroşenko, ülkenin doğusundaki ateşkes sürecini gözetleyen AGİT gözlemcilerinin çabalarının daha da arttırılması gerektiğini belirterek, bu çerçevede bölgede faaliyet gösteren AGİT gözlemcisi sayısının bin 500'e çıkarılmasını istedi.
Poroşenko, "Bizim hesaplamalarımıza göre ancak bu kadar (1500) AGİT gözlemcisi ile en az 29 insansız hava aracının temin edilmesiyle işgal edilen toprakların iyi bir şekilde kontrol edilmesi sağlanabilecektir" ifadesini kullandı.
Minsk Anlaşması'nın acilen hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Poroşenko, bu çerçevede ayrıca Rusya-Ukrayna sınırlarında AGİT gözlemcilerinin katılımıyla, görüntülü cihazların da kullanımıyla yeniden kontrolün sağlanmasının, söz konusu ateşkes rejiminin ileriye yönelik uygulanmasında önemli olacağını belirtti.

Poroşenko, "Ancak böyle bir kontrol, Ukrayna'nın doğusundaki durumun daha da tırmanmamasını sağlayacaktır" ifadesine yer verdi.
AGİT ülkeleri daimi temsilcilerinin dikkatini, doğudaki ayrılıkçıların defalarca yaptığı ateşkes ihlallerine ve bölgede ağır silahlar kullandığına çeken Poroşenko, "Bu, Minsk mutabakatının uygulanması yolunda net eylem planı bulundurmamız ve bu konuda kararlı bir şekilde hareket etmemiz gerekiyor. Eğer, Minsk görüşmelerinde öngörülen doğrultuda ilerlemezsek, o zaman sadece Ukrayna veya Avrupa'da değil, belki de küresel düzeyde istikrarsızlıkla karşı karşıya kalırız" ifadesini kullandı.
Poroşenko, taraflar arasında ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin mutabakatın sağlanmasına rağmen, hala 600'den fazla Ukraynalının ayrılıkçıların elinde kalmaya devam ettiğini hatırlattı.
Toplantıya katılan büyükelçilerin dikkatini ayrıca işgal edilen Kırım topraklarındaki Kırım Tatarlarının haklarının ihlal edilmesine çeken Poroşenko, bu çerçevede AGİT üyesi ülkeleri, Ukrayna'nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması yolunda çabalarını birleştirmeye çağırdı.
Toplantıda, ülkede faaliyet gösteren AGİT üyesi 38 ülkenin büyükelçileri ile Ukrayna Devlet Başkanı Donbas Özel Temsilcisi İrina Geraşenko, Devlet Başkanı'nın Kırım Tatar Meselelerinden sorumlu temsilcisi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Devlet Başkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Valeriy Çalıy hazır bulundu.
Kaynak: AA