Fransa Başbakanı Valls Londra'da

İngiltere'nin başkenti Londra'ya resmi ziyarette bulunan Fransa Başbakanı Manuel Valls, İngiliz mevkidaşı David Cameron ile bir araya geldi.

İngiltere Başbakanı Cameron'ın Başbakanlıkta ev sahipliği yaptığı görüşme basına kapalı gerçekleşti. Yaklaşık bir saat süren görüşmeye ilişkin İngiltere Başbakanlığından yapılan açıklamada, Cameron ve Valls'in, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler, Avrupa'nın geleceği ve terör örgütü IŞİD'e karşı verilen mücadele konularını ele aldıkları belirtildi.
Açıklamada, İngiltere ve Fransa arasındaki ekonomik ilişkilere değinen iki başbakanın, yabancı yatırımcıların teşvik edilmesi ve Fransız şirketlerinin İngiltere'de genişlemesine yardımcı olma konularını görüştükleri, iki liderin de Avrupa Birliği (AB) kurumlarının büyümeyi canlandırmaya yoğunlaşmasına ihtiyaç duyulduğu kararına vardıkları kaydedildi. Görüşmeye ilişkin açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Başbakan Cameron Avrupa'daki serbest dolaşım sorununu gündeme getirdi ve bunun koşulsuz bir hak olmadığı konusundaki görüşünü yineledi. İki başbakan da bu durumun kötüye kullanılmasını önleyecek hali hazırda kendi ülkelerinde uygulanan önlemleri görüştü ve bu alanda iki ülkenin İçişleri Bakanları'nın birlikte çalışmaya devam etmesinde karar kıldı. Başbakan Cameron, Başbakan Valls'e, (İngiltere'ye yasa dışı yollardan geçmeye çalışan göçmenleri engellemek için) Fransa'nın Calais kentindeki güvenliğin kuvvetlendirilmesine yönelik yürüttükleri iş birliği için teşekkür etti."
Toplantıda terör örgütü IŞİD konusunu da görüşen Cameron ve Valls'in, IŞİD'in hem Irak hem de Suriye'de bitirilmesi için uluslararası toplumun yürüttüğü çabaları değerlendirdikleri ve savunma iş birliğinin güçlendirilmesinde anlaştıkları belirtildi.
Açıklamada ayrıca iki liderin, yabancı savaşçı tehdidiyle baş edebilmesi, yurt dışındaki şiddet eylemlerinde yer almayı arzulayan vatandaşların seyahatlerin engellenmesi ve kendi ülkelerinde aşırıcılığın önlenmesi için İngiltere ve Fransa'nın birlikte nasıl çalışabileceğini konuştukları kaydedildi.
Londra'daki görüşme sonrası Fransa Başbakanı Valls de resmi Twitter hesabından, "İngiltere Başbakanlığında (Number 10) iç politikalarımız ve terör tehditine yönelik verimli görüşmeler yaptık. Teşekkür ederim David Cameron" yazarak, İngiliz mevkidaşıyla konuşurken çekilmiş bir fotoğrafını paylaştı.
İngiltere temasları kapsamında Valls ayrıca İngiltere-Fransa arasında yatırım yapan iş adamları ile bir araya geldi.
Kaynak: AA