Kurban Bayramı’nda Et ve Tatlı Tüketimine Dikkat

Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Mine Bilge, Kurban Bayramı’nda kırmızı et ve tatlı tüketimi hakkında öneri ve uyarılarda bulundu.

Kurban Bayramı’nda Et ve Tatlı Tüketimine Dikkat

Bayramlarda çikolata, şeker, ağır hamur işleri veya şerbetli tatlı tüketiminin yanı sıra Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketiminin arttığını ifade eden Diyetisyen Mine Bilge, “Kırmızı et, protein içeriğinin yüksekliğinin yanı sıra yüksek miktarda içerdiği kolesterol ve doymuş yağ asitleri nedeniyle sağlığımızı riske atmaktadır. Bu nedenle miktarın sınırlandırılması gerekir. Kırmızı etin içerdiği yüksek miktardaki demirin emiliminin sağlanabilmesi için C vitamini yönünden zengin besinlerle beraber tüketilmesinde fayda var. Örneğin, uygun koşullarda pişirilmiş bir etin yanında tüketeceğimiz bol limonlu bir salata demir emilimini maksimum seviyeye çıkartacaktır” dedi.

“YÜKSEK ISIDA PİŞİRİLEN ETLER KANSEROJEN MADDE OLUŞTURABİLİR”
Taze kesilen etin pişirilmesinin zor ve sindiriminin oldukça güç olacağını söyleyen Diyetisyen Bilge, “Etin mutlaka dinlendirilmesi gerekir. Etin kesilip 1-2 gün buzdolabında dinlendirildikten sonra pişirilmesi sindirim güçlüklerini ortadan kaldırarak sağlığımızı riske atmamaktadır. Uygun koşullarda dinlendirilen kırmızı et, haşlama veya ızgara yoluyla pişirilerek daha sağlıklı hale getirilebilir. Yüksek ısıda kızartma olarak pişirilen etlerin oluşturacağı kanserojen maddeler sağlığımızı riske atmaktadır. Bu nedenle mümkün olduğu kadar pişirme koşullarında haşlama veya kendi yağında kavurma şeklinde tüketebiliriz” diye konuştu.

“KURBAN BAYRAMI’NIN VAZGEÇİLMEZİ KAVURMAYI KENDİ YAĞINDA PİŞİRİN”
Kurban Bayramı’nın vazgeçilmezi olan kavurmayı pişirirken dikkat edilmesi gereken noktalara değinen Diyetisyen Mine Bilge, “Kendi yağında pişmesine dikkat edeceğimiz kavurmaya dışarıdan ekstra tereyağı veya kuyruk yağı eklemememiz gerekir. Yine bayramın vazgeçilmezlerinden olan şerbetli tatlı veya ağır hamur işlerinin tüketimine dikkat etmemiz gerekiyor. Genellikle bayramlarda gördüğümüz şerbetli tatlı tüketiminin artması bayram sonrasında geri dönüşsüz kiloların alınmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle şerbetli tatlı tüketimini azaltarak bunun yerine sütlü tatlı veya meyve tatlılarını tercih edebiliriz. Yine bayramda çikolata ikram etmek yerine sevdiklerimize bir faydada bulunup kuru meyve ya da ceviz, badem, fındık karışımlarını ikram edebiliriz” şeklinde konuştu.

“AÇ KARNINA ZİYARETLERE GİTMEYİN, GÜNDE 2-2 BUÇUK LİTRE SU TÜKETİN”
Bayram ziyaretleri ile birlikte artan çay, kahve tüketimlerinin kalp ritm bozuklukları, uykusuzluk veya sindirim güçlüklerine sebep olabileceğini aktaran Beslenme ve Diyet Uzmanı Bilge, “Tüketeceğimiz çay ve kahvenin miktarını azaltıp yerine bitki çaylarını tercih edebiliriz. Bayramda unutmamamız gereken konulardan birisi de günde 2 ila 2 buçuk litre su tüketmemiz olacaktır. Bayram ziyaretleri ile beraber ana ve ara öğünler kaçarak öğünlerimiz düzensizleşebilir. İştahımızı kontrol altına almak istiyorsak mutlaka aç karnına bir yere gitmemeye çalışalım ve evden çıkmadan önce bir şeyler atıştıralım. Yanımızda taşınabilir yarım yağlı süt veya ceviz, badem, fındıklı kuru meyvelerin karışımını yanımızda taşıyarak ara öğünlerimizi tüketebilir. Böylece iştahımızı kontrol altına alabiliriz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA