Cameron Açıklaması

İngiltere Başbakanı David Cameron, Afganistan ziyareti kapsamında ülkenin yeni Cumhurbaşkanı Eşref Gani’yle görüştü.

Cameron, açıklamasında Afganistan’ın işgali sonrası İngiltere ordusunun büyük bedeller ödediğini ifade etti.


Afganistan’ın İcracı Yöneticisi Abdullah Abdullah’ın da hazır bulunduğu basın toplantısında açıklamalarda bulunan İngiltere Başbakanı David Cameron, 13 yıllık süreçte askeri hedeflerine ulaşmak için uzun yol kat ettiklerini fakat İngiltere ordusunun bu uğurda büyük bedeller ödediğini ifade etti.

Afganistan’a düzenlenen askeri operasyonlar sırasında 453 Birleşik Krallık personelinin hayatını kaybettiğini dile getiren Cameron, “Silahlı kuvvetlerimiz Afganistan’daki yükümlülüklerimizden dolayı ağır bir bedel ödedi.

Kuvvetlerimiz burada hayati bir görevi gerçekleştirdi” dedi.

Afganistan’a tekrar asker göndermek gibi bir düşüncelerinin olmadığını da dile getiren Cameron, “Askeri birliklerimizi tekrar Afganistan’a göndermeyeceğiz. Çünkü Afgan ordusuna ve güvenlik güçlerine etkili bir eğitim verdik” dedi.

Afganistan’ın yeni Cumhurbaşkanı Eşref Gani ise Taliban’a karşı savaşan ve hayatını kaybeden İngiliz askerlerin ailelerine teşekkür ederek Afgan halkının kendilerine minnettar olduğunu ifade etti.

Gani, konuşmasında İngiliz ailelerine, “Sevdiğiniz insanları kaybettiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Hayatını kaybeden askerler bizimle omuz omuza hareket etti ve bunu her zaman hatırlayacağız” dedi.

Konuşmasında cumhurbaşkanlığı seçiminde rakibi olan ve uzun bir süre tartışmalar yaşadıkları Abdullah Abdullah’ı da öven Gani, “Biz Müslüman dünyasında nadir olarak gerçekleşebilecek bir şeyi başararak gücü değil, demokrasiyi paylaştık” dedi.

Kaynak: İHA