Uluslararası Af Örgütü'nden Etiyopya'ya Suçlama

Uluslararası Af Örgütü, Etiyopyalı yetkilileri, Oromo etnik grubundan kişilerin insan haklarını ihlal etmekle suçladı.

Örgütün Afrika'daki yetkililerinden Clare Beston, AA muhabirine yaptığı açıklamada "Oromo halkı, bölgedeki isyancı Oromo Özgürlük Cephesi'ne (OLF) destek vermekle suçlanıyor. Aslında bu suçlama, Oromia bölgesindeki muhaliflerden rahatsız olan Etiyopya hükümetinin kullandığı mazeretlerden sadece biri. Etiyopya hükümeti, bölgedeki muhalifleri şiddet eylemleriyle bastırmaya çalışıyor. İktidar partisine katılmayı reddedenler, hükümet karşıtı olmakla suçlanıyor" diye konuştu.

Etiyopya hükümetinin Uluslararası Af Örgütü yetkililerinin Oromia'ya girmesine izin vermediğine dikkati çeken Beston, Etiyopya'da da 40 Oromo ile telefon görüşmesi yaptıklarını söyledi.

Yaklaşık 5 bin Oromonun gözaltına alındığına işaret eden Beston, "Görüştüğümüz kişilerin büyük bir kısmı, gözaltında işkenceye uğradıklarını belirtti.

Bu kişiler, metal çubuk ve plastik sopalarla dövüldüklerini, kızgın metal parçaları ile dağlandıklarını, elektrik verildiklerini, tecavüze uğradıklarını anlattı ve vücutlarındaki izleri gösterdi" ifadelerini kullandı.
Benton, bir ebenin sırf Oromo Özgürlük Cephesi üyesine doğum yaptırdığı için tutuklandığını belirterek, "Uluslararası Af Örgütü olarak biz, Oromonlara karşı bu insan hakları ihlallerini sona erdirmesi için uluslararası toplumun bir an önce eyleme geçmesi ve Etiyopya hükümetine baskı yapması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Uluslararası Af Örgütü, Nairobi'de kamuoyuna açıkladığı 138 sayfalık "Çünkü Ben bir Oromo'yum" adlı raporunda Etiyopya'daki en büyük etnik grup olan Oromoların hükümetin siyasi muhalifleri bastırmak için uyguladığı acımasız yöntemlere maruz kaldığını belirtti.

Kenya, Somali ve Uganda'daki kamplarda kalan 240 Oromo mültecinin ifadelerinin de yer aldığı rapora göre Oromolar, Etiyopyalı yetkililer tarafından keyfi olarak tutuklanıyor, işkence görüyor, herhangi bir suçlama olmadan gözaltına alınıyor ve hatta öldürülüyor.
Kaynak: AA