Tire’deki Tarihi Eserler İçin Güç Birliği
Tire’deki tarihi eserlerin insanın ve zamanın kötü etkilerinden korunabilmesi, onarımı, envanterinin çıkarılması, projelendirilmesi ve restorasyonu için İzmir Üniversitesi tarafından 4 yıldır sürdürülen çalışmalar İzmir Valiliği başta olmak üzere tüm kurumları harekete geçirdi.
İzmir Üniversitesi tarafından düzenlenen toplantıda Vali Mustafa Toprak, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Tire Kaymakamı Mehmet Usta, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, İl Vakıflar Bölge Müdürü Kenan İba, Rölöve ve Anıtlar Kurulu Bölge Müdürü Cemil Karabayram, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürü Galip Kılınç ile İzmir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Rıza Doğanata, Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Arkon, İzmir Üniversiteleri Platformu Dönem Başkanı ve Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, Gediz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Güneş, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden ve İzmir Üniversitesi Tire’deki Tarihi Eserleri Koruma Komisyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk bir araya geldi. Toplantı öncesi Tire’de restorasyonu süren Bedesteni ziyaret eden rektörler, çalışmalar hakkında bilgi aldı.
VALİDEN KAYNAK SÖZÜ
Akademisyenler ile kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de hazır bulunduğu toplantıda Tire’de sayıları yaklaşık olarak 400’ü bulan zaviye, tekke, külliye, mevlevihane, havra, mescit, ayazma ve benzeri yapıların son durumu masala yatırıldı. Büyük eserleri projelendirme noktasında üniversitelerin destek vermesi halinde uygulama aşamasında kendilerinin de maddi destekte bulunacağını müjdeleyen Vali Toprak, “Bugünkü birliktelik Tire için bir dönüm noktasıdır. Emlak vergisi paylarından aktarılabilecek rakamdan Tire’ye bundan sonra daha fazla aktarma noktasında söz veriyorum” dedi.
Roma’dan Bizans’a, beylikler döneminde Osmanlı’ya kadar tarihin farklı dönemlerinin eşsiz örneklerinin Tire’de yer almasının kendilerine büyük sorumluluk yüklediğini vurgulayan Vali Toprak, Kültür Turizm İl Müdürlüğü ve Vakıflar Bölge Müdürlüğünün çalışmalarına üniversitelerin de yapacağı katkı ile Tire’de önemli çalışmalara imza atılacağını söyledi.
MİMARLIK FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ TİRE’DE STAJ YAPACAK
Toplantının açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, dört yıl içinde kamuoyunun dikkatini Tire’ye çekmek için İzmir Üniversitesi tarafından foto-safariden envanter tespitine, albüm çalışmasından konferanslara ve temsili çöp temizliğine kadar pek çok çalışma yapıldığını hatırlattı. Toplantıya katılan diğer üniversite rektörlerinden de projeye destek isteyen Rektör Erciyeş, “İzmir Üniversitesi olarak Mimarlık Fakültesi öğrencilerimizin yaz stajlarında rölöve ve envanter fişi çalışmalarına destek vermeleri ve yapılan bu çalışmaların yayın haline getirilerek kamuoyunun ilgisini daha fazla Tire’ye çekmek gibi planlarımızı önümüzdeki günlerde hayata geçireceğiz. Ayrıca Seçilecek örnek 2-3 yapının rölöve çalışması ve restorasyonu için üniversiteler öncülük edebilir” dedi.
BİR ZAMANLARIN “ÜNİVERSİTELER ŞEHRİ” ALARM VERİYOR
Devam eden çalışmalar ile ilgili bilgi veren İzmir Üniversitesi Tire’deki Tarihi Eserleri Koruma Komisyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk, zaviye, tekke, külliye, Mevlevihane, havra, mescit, ayazma ve benzeri yapıları ile Tire’nin bir zamanların “üniversiteler şehri” olduğunu hatırlattı ve tüm kurum ve kuruluşların Tire için birlikte çalışması gerektiğini söyledi.
Mülkiyet sorununu aşılması ile birlikte tarihi eserlerin kurumlar tarafından teşhir yerleri, iş adamları tarafından butik otel ve müze olarak değerlendirilebileceğini ifade eden Öztürk, “Tire’de tarihi eserler alarm veriyor. Oysa tarihi, kültürü, geleneksel el sanatları ve lezzetleri ile Tire, tüm dünyadan turist çekme potansiyeline sahip bir merkez. Alaçatı modeli uygulanarak Tire’de tahribatına uğramış eserler yeniden tarihe kazandırılabilir, işlevsel hale getirilerek gelecek kuşaklara aktarılabilir” dedi.
Öztürk, proje için üniversitelerin Mimarlık, Arkeoloji, Sanat Tarihi ve İlahiyat bölümlerinin işbirliği yapması gerektiğini sözlerine ekledi.
Kurum ve kuruluş temsilcileri ve il müdürlerinin de işbirliği sözü verdiği toplantıda Dönem Başkanı Prof. Dr. Galip Akhan da, İzmir Üniversiteler Platformunun projeye gereken desteği vereceğini söyledi.