‘40 Kapılı Şehir’ Unesco Dünya Miras Listesi İçin Hazırlanıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ermeni hükümdarlarına başkentlik yapan Ani Tarihi Kenti’nin, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesi için çalışmalarını hızlandırdı.

‘40 Kapılı Şehir’ Unesco Dünya Miras Listesi İçin Hazırlanıyor

Bakanlığın çalışmaları sonucunda, ‘1001 Kilise’ ve ‘40 Kapılı Şehir’ olarak adlandırılan Ani Tarihi Kenti, 2012 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınmıştı. Şimdi hedef 2016’da asıl listeye girerek insanlık mirasında hak ettiği yeri bulması.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Anadolu’daki bütün kültürlerin korunması ve insanlık mirasına armağan edilmesinde kararlı.

Tarih öncesi dönemlerden itibaren birçok kültürlere ev sahipliği yapan ve İpek Yolu’nun Kafkaslardan Anadolu’ya ilk giriş noktasında kurulan Ani’de Bakanlık kontrolünde yürütülen kazı, restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor.

Bakan Ömer Çelik, Ermeni kültürünün Türkiye’deki önemli ve en çok bilinen durak notası Ani Tarihi Kenti’nde yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

HEDEFİMİZ 2016’DA ANİ TARİHİ KENTİ’NİN, UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİ’NE GİRMESİ
“Bizim topraklarımızda bir ören yerinde derine indikçe, tarihte de derine inersiniz. Bir kazı çalışmasında tarihte iz bırakan bir-iki uygarlıkla karşılaşmazsınız, Anadolu’da bir ören yeri medeniyetler silsilesi demektir” diyen Bakan Çelik, “Anadolu’nun çarpıcı, bir o kadar da büyük kültürel ve tarihi mirasıyla her zaman gurur duyduk. Ve bize yakışanı yaparak bu mirası insanlık tarihine en iyi şekilde kazandırmak ve gelecek nesillere bırakmak için var gücümüzle çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin bugün lider bir ülke olma yolunda sağlam adımlarla ilerlediğini vurgulayan Bakan Çelik, şunları kaydetti:
“ Bu yürüyüşte tüm başlıkların birbirini tamamlamasını, hiçbir alanda eksik ya da açık kalmamasını istiyoruz.

Kültürel ve tarihi değerlere, dünya tarihinin geçmişte önemli bir bölümünü oluşturan ve geleceğe dair bölümünde önemli bir rol üstlenen bir millet olarak sahip çıkıyoruz.

Medeniyetler beşiği Anadolu, mirasının zarar görmeden ortaya çıkarılması, sergilenmesi, korunması ve en etkili şekilde dünyaya duyurulması gibi çok büyük bir sorumluluğu yüklüyor omuzlarımıza.

Bu topraklarda dünya mirası bırakan birçok halktan biridir Ermeni halkı. Ve Ani Tarihi Kenti onların izlerini bize, bugüne taşıyan önemli bir mirastır. Bizler de bugün bu mirası -topraklarımızdaki her miras gibi- gelecek nesillere hazırlamak için var gücümüzle ve çok yönlü çalışıyoruz. Hedefimiz 2016’da Ani Tarihi Kenti’nin, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesi.

Ermeni kültürünün bu topraklardaki izlerinin devamlılığı, kültürel zenginliğimizin de bir göstergesini yansıtıyor. Bu kültürel mozaiğin ahengini yitirmemesi için elimizden geleni yapıyoruz. Ani Tarihi Kenti’nde yapılan çalışmalar kültür varlıklarımıza tüm benliğimizle sahip çıktığımızın göstergesidir.”
Ani Ören Yeri çalışmalarının; Bakanlığının koordinasyonunda Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin farklı disiplinlerden öğretim üyelerinin katılımıyla oluşturulan Ani Ören Yeri Danışma Kurulu ve uluslararası kimliğe sahip danışmanlarla yürütüldüğünü kaydeden Bakan Çelik, Prikitch Kilisesi ile Mren Katedrali’nin restorasyonu çalışmalarına Ermenistan’dan uzmanların da katılacağını açıkladı.

Bakan Çelik şöyle devam etti:
“Ani Tarihi Kenti’nin 2016 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesi için 2006 yılından bu yana Danışma Kurulunun görüş ve önerileri doğrultusunda kapsamlı bir çalışma yürütülüyor.

Ayrıca Bakanlığımız, Ani’deki restorasyon çalışmalarını, World Monuments Fund (Dünya Anıtlar Fonu) ile uluslararası mali ve teknik işbirliği içinde götürüyor.

Savaşların ve depremlerin yok edemediği Ani Tarihi Kenti’nde farklı dinlere ve kültürlere ait yapılar adeta birbirine omuz vererek ayakta kalmayı başarmış. Kentte, kilise, cami, manastır, kervansaray, hamam, köprü, değirmen gibi yapı gruplarından oluşan 21 tescilli anıt yapıyla birlikte toprak altında kalmış birçok sivil mimari örneği bulunuyor.

Titiz ve yoğun bir şekilde yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında kentteki Tigran Honents Kilisesi, Ebul Manuçehr Camii, Ebulhamrent Kilisesi, Prikitch Kilisesi, Selçuklu Sarayı ve Ani Katedrali’nin rölöve, restitüsyon, restorasyon ve yapısal güçlendirme projeleri hazırlandı. Tigran Honents Kilisesi, Ebul Manuçehr Camii, Ebulhamrent Kilisesi’nin restorasyon çalışmaları da tamamlandı.

Ani Katedrali’nin ve şehir surlarının restorasyon ve koruma çalışmalarına ise en kısa sürede başlanılması planlanıyor.

Yıl sonuna kadar tamamlanması planlanan çevre düzenlemeleri kapsamında da Tarihi Kent’te ihtiyaç duyulan gişe, turnike, sinevizyon odası gibi ziyaretçi donatı faaliyetleri, bilgilendirme-yönlendirme levhaları ve yürüyüş yolları yapılacak. Bunlarla birlikte Tarihi Kent’te kullanım ve dolaşımdan kaynaklı oluşan birçok sorun çözümlenecek.”
Bakan Çelik şunları kaydetti:
“Anadolu’daki tarihsel akış, daima kozmopolitti. Tarih öncesinden başlayarak bu topraklarda hayat bulan tüm halklar, dinler ve diller iç içe girmiş bir Anadolu alaşımı oluşturmuştur. Kadim kültür toprağı Anadolu’nun bu niteliği hala geçerlidir.

Ve biz bugün bu zengin mirası gelecek adına daha sağlam temeller atmak için değerlendiriyoruz. Her şey birbirini tamamlıyor. Kültürel çalışmalarımız tarihimize ışık tutuyor, buradan öğrendiklerimiz ise geleceğimize.

Tarihe geçmiş olarak bakmak büyük bir yanılsama olur. İnsanoğlu geçmişten miras aldığı bilgi ve deneyimlerle öngörü de bulunabilir, uzun vadeli ve doğru kararlar alabilir. Dolayısıyla gelecek için sağlam temeller atabilir. Yani tarih bilgisini güçlendiren kültürel çalışmalarımız gelecek için fevkalade hayati bir rol üstlenir. Bakanlığım da bu alandaki politikalarını işte bu bilinçle belirliyor.”
Kaynak: İHA