Manyas'tan Kısa Kısa

Manyas Kaymakamı Mehmet Erdem, mahalle muhtarlıklarına gönderdiği yazı ve belediye hoparlörlerinden anons yaptırarak özellikle kırsal mahallelerde yaşayan yaşlı ve yalnız vatandaşları dolandırıcılara karşı uyardı.

Erdem, yaptığı açıklamada, ilçe merkezi ile kırsal mahallelerde özellikle okuma yazma bilmeyen yaşlı kişiler hedef alınarak, "hediye kazandınız veya yeni dükkan açılışına davet ediyoruz" denildiğini, le senet ve sözleşme imzalatılarak, yüksek fiyatlarla elektrik süpürgesi, saat gibi ürünler satıldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Vatandaşlarımızın bu tür bahanelere kanmamalarını bu kişilere itibar etmemeleri gerekiyor. Böyle bir durum ile karşılaştıklarında güvendikleri bir kişiden yardım almaları, kendilerine bu tür belge imzalatmak isteyen olursa kesinlikle kabul etmemeleri gerekiyor. İmzalanan senet ve sözleşmelerde iletişim bilgilerinin olmasına dikkat edilmeli. Tüketicinin yedi gün içinde cayma hakkı olduğu için firmanın adresinin de bilinmesi gerekiyor."
-Süt analizleri
Manyas Süt Üreticileri Birliği tarafından ilçe merkezi ve mahallelerde aylık rutin olarak süt analizleri yapılıyor.
Manyas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Erdoğan Kaya, yaptığı açıklamada, santimetreküpte üst değer 300 bin olarak tespit edilen somatik hücre sayısının bu rakamın üzerine çıkmaması gerektiğini söyledi.

Çıkması durumunda süt sığırının takibe alınarak antibiyotik uygulamasına gidildiğini dile getiren Kaya, şöyle dedi:
"Bazı mahallelerimiz de somatik hücre sayısı bir milyonu geçmiş. Bu mahallelerimizi takibe alıyoruz. Süt ineklerinden alınan numunelerde mastist testi yapıyoruz, somatik hücre sayısını net olarak alıyor, duruma göre hayvanda hastalık varsa antibiyotik uygulaması yapılıyor. Bu süre zarfında hastalıklı süt alınmıyor, sütün bedeli ise üreticimize birliğimiz tarafından ödeniyor. Yani üreticimizin bir zararı olmuyor, amacımız kaliteli ve bol süt elde etmektir. Tedavisi yapılan süt ineğinde süt verimi de en az beş litre yükselmektedir. Bu da küçümsenecek bir rakam değildir."

Kaynak: AA