Osmanlı Payitahtı Bursa'nın 'Şehir Logosu' Tanıtıldı

Osmanlı Devleti'ne bir dönem başkentlik yapan, tarihi evleriyle ünlü Cumalıkızık Mahallesi ile sultan külliyeleri ve tarihi çarşıları geçen haziran ayında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Miras Listesine dahil edilen Bursa için hazırlanan "şehir logosu" tanıtıldı.

Vali Münir Karaloğlu, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, şehir logosunun belirlenmesi çalışmalarını Büyükşehir Belediyesi, Bursa Turizm Tanıtım Birliği ve Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, İznik, Mudanya, Mustafakemalpaşa ilçe belediyeleriyle yürüttüklerini bildirdi.
Bursa için ortak akıl, irade ve hedefle çalıştıklarını vurgulayan Karaloğlu, ilin tanıtımı amacıyla pek çok organizasyon gerçekleştirildiğini anlattı.
Birlik olarak toprağa tutunmuş genç bir çınar niteliğiyle daha büyük ve iddialı işler yapmaya çalışacaklarını dile getiren Karaloğlu, şöyle konuştu:
"Bu çağ, bütün sıfatlardan daha çok markalar çağıdır. Üstümüze başımıza, sağımıza solumuza, evimize sokağımıza göz attığımızda, markaların yaşamın her yanını kuşattığını, yaşama yön verdiğini hepimiz görüyor ve yaşıyoruz. Marka olmanın şartları var. Öncelikli şart; bir ihtiyaca cevap vermektir. Herhangi bir ihtiyaca cevap vermedikten sonra marka olma iddiası boştur. Logo ile amblem, markanın asli unsuru olur hatta markanın önüne geçer. Bursa, büyük bir şehir markasıdır. Bir şehirden beklenebilecek her şeyi haddiyle karşılamaktadır. Bursa, bir kuruluş, kaynak, ticaret, bereket şehridir. Topraklarının bire bin verdiği, ülkenin ve dünyanın yaşam enerjisini yüz yıllardır üreten şehirdir. Bursa, bir azim şehridir. Bursa, çalışkan insanların şehridir. Bursa, sultanların, kraliçelerin, dertli insanların deva aradığı, şifa bulduğu bir şehirdir. Bursa, suyun şehridir. Bursa, centilmen olduğu kadar mücadeleci bir şehirdir. Yeşil sahalarda dalgalanan yeşil-beyazlı bayrak, gönüllerimizde yeşil-beyaz bir nehirdir. Çınarlar, Yeşil Türbe, Uludağ, külliyeler, kılıç kalkan, bıçak, Bursa kebabı İskender, İznik Gölü, Selçuklu, Osmanlı başkenti, Bursa ipeği, hanlar, hamamlar, kestane şekeri, Süleyman Çelebi, Emir Sultan Hazretleri... Maneviyat, huzur ve sükunet."
- Lale ve çintimani desenli figür
Karaloğlu, Bursa'nın marka olmada gereken koşullara uyan dört dörtlük bir şehir olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin uluslararası ürünlerinde yer alacak logosunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuyla paylaşıldığını hatırlattı.
Kültür ve Turizm Bakanlığının kullandığı lale temalı logonun ise henüz birkaç yaşında olduğunu söyleyen Karaloğlu, "Bursa olarak logo çalışması yaparken kentin hiçbir değerini arkada bırakmamaya, birbirini gölgelememeye çalıştık. Tek bir değerimizi değil, birliği seçtik. Seçtiğimiz şehir logosunun bütün değerlerimizle bağlantısı var" ifadesini kullandı.
Şehir logosunda iki ana figür, üç ana renk bulunduğu bilgisini veren Karaloğlu, temel unsur olan lalenin, Bursa'dan Osmanlı coğrafyasına yayıldığını aktardı. Biraz geri planda yer alan çintimaninin de Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden zarif bir miras olduğuna işaret eden Karaloğlu, logoda kırmızı, lacivert ve mavi renklerin bulunduğunu bildirdi.
Karaloğlu, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, sultan külliyeleri ve Cumalıkızık Mahallesi'nin UNESCO Dünya Miras Listesine dahil edilmesiyle Bursa'nın artık bir dünya kenti olduğunu sözlerine ekledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de artık dünyada şehirlerin markalaştığını ifade ederek, bu bakımdan logo çalışmasına büyük önem verdiklerini belirtti.

Logonun katılımcılara tanıtılmasının ardından Karaloğlu, bu tasarımla hazırlanan rozetleri protokol üyelerine taktı.
Kaynak: AA