‘kültür ve Turizm Stratejik Eylem ve Masret Planı’ Toplantısı
Adana İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari, Adana’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 2014 yılında yaklaşık 85 milyon liralık yatırım aldığını belirterek, “Bu yatırımların daha etkin kılınması, planlamanın doğru yapılması ve hangi sektör ile paylaş olunacaksa bunların doğru planlanarak, eylem planı çerçevesinde stratejik planın hazırlanması birinci önceliğimizdir” dedi.
Adana’nın kültür ve turizm potansiyelini ortaya çıkarmak, ulusal ve uluslararası turizm pazarında aldığı payın arttırılmasına yönelik yol haritası çizmek amacıyla “Kültür ve Turizm Stratejik Eylem ve Masret Planı” toplantısı düzenlendi.
Adana valiliği toplantı salonunda düzenlenen toplantıya, Vali Mustafa Büyük ile kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri katıldı.
Burada konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Tari, Adana’nın Türkiye’nin turizm potansiyeli açısından 6 büyük kentinden birisi olduğuna dikkat çekerek, “760 tescilli sit alanı, 54 kalesi, 82 mimari örnekleri ile turizm potansiyeli açısından hak ettiği yerde değil. Turizm potansiyeli açısından Türkiye’de ilk 6 ilden birisi olacaksınız, ama turizm geliri açısından pastanın sadece yüzde 0.17’sini taşıyacaksınız. Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik’in Adanalı olması sebebiyle 2014 yılında yaklaşık 85 milyon lira para yatırımı oldu Adana için. Bu yatırımların daha etkin kılınması, planlamanın doğru yapılması ve hangi sektör ile paylaş olunacaksa bunların doğru planlanarak eylem planı çerçevesinde stratejik planın hazırlanması birinci önceliğimizdir” dedi.
Vali Mustafa Büyük ise toplantının amacının; Adana için belirlenecek hedeflerde hangi periyotlar içerisinde, hangi noktaya gelineceğini, her eylemin sorumlularının kim olacağını ve bunları nasıl denetleneceğini belirlemek olduğu söyledi.
Bu tür çalışmaların bir çok kez yapıldığını, çeşitli raporların hazırlandığını ancak bu toplantının diğerlerinden biraz daha farklı olmasını arzu ettiğini belirte Vali Büyük, “Farklı tarafı da bir eylem planı oluşturulması, bu eylem planının belirli tarih sürelerine ve sorumluluklara bağlanması, alınacak kararların belirli sürelerle değerlendirilmesi yapılarak nasıl gittiğimizi, başarılı olup olmadığımızı ve sonuçlarını da ölçeceğimiz bir çalışma olmasını arzu ettim. Çünkü hepimizin elinde Adana ile ilgili turizm değerlerimiz neler, çeşitlilikleri neler, potansiyelimiz ne bunlarla ilgili defalarca yapılmış çalışmalar var. Ama bu çalışmaların raflarda kalmaması, uygulamaya geçmesi neticelerinin alınması bizim için çok daha önemli” diye konuştu.
Turizmin artık Türkiye için de dünya için de en hızlı gelişen sektörlerden birisi olduğunu hatırlatan Mustafa Büyük, “Bir medeniyet projesi aynı zamanda. Turizm ile ilgili gelişmeler o şehrin gelişmesini, zenginleşmesini sağladığı gibi yaşam kalitesini arttırıyor, daha yaşanabilir şehirlerin oluşmasını sağlıyor. O nedenle diğer sektörlerdeki gelişmelerin asıl etkileyici sektörü turizm sektörü oluyor” dedi.
“BÜYÜME TRENDİNDE ADANA’NIN YER ALDIĞINI SÖYLEME ZOR”
Vali Mustafa Büyük, Türkiye’deki gelişme trendine bakıldığında, bu trendde Adana’nın yer aldığını söylemenin zor olduğunu ifade ederek, “Önemli bir şansımız bizim kültür ve turizm bakanına sahip olmamız. Bakanımızın olması zaten buraya var olan yatırımları bir kaçına katladı, çok önemli projelerin olmasını gerçekleştiriyor. Ama bu alt yapıya ve kapasiteye turizm değerlerinin ortaya çıkarılmasına karşılık yeteri kadar turizm hareketliliğini sağlayabildiğimizi söylemek zor. O zaman bu eksiklikleri tamamlamamız lazım” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından toplantının moderatörlüğünü yapan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejat Erk, strateji hakkında bilgiler verdi.