'Transplantasyon-14' Kongresi

Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Uluğ Eldegez, Türkiye'de kadavradan organ bağışını arttırmayı hedeflediklerini belirtti.

Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği tarafından Bodrum ilçesindeki bir otelde düzenlenen "Transplantasyon-14" Kongresi başladı.

Kongre açılışından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan dernek başkanı Eldegez, Türkiye'de 100'ün üzerinde organ nakli yapan merkez olduğunu ve merkez anlamında bir sorun yaşanmadığını söyledi.

Nakil konusunda Türkiye'nin son yıllardan önemli mesafe aldığını belirten Eldegez, "Avrupa ile aramızda artık çok büyük fark yok. Tek farkımız bizde kadavradan organ bağışının az olması. Türkiye'de yüzde 75 canlıdan, yüzde 25 ise kadavradan organ nakli yapılabiliyor. Bütün çabamız Türkiye'de kadavradan organ bağışını arttırmak. Derneğimizin amacı bu" dedi.

Kongre içeriğinin de kadavradan organ bağışının arttırılmasıyla ilgili olduğunu ifade eden Eldegez, bu sorunu aşmak gerektiğini dile getirdi.
- Dormen'den bağış çağrısı
Kongreye katılan tiyatro sanatçısı Haldun Dormen de organ nakliyle ilgili düzenlenen toplantılara katılmaya çalıştığını belirterek, "Ben organlarımı bağışladım. Herkesin organ bağışında bulunması gerekiyor. İşimize yaramayacak şeyler, birilerinin işine yarayıp hayat kurtarıyor. Herkesin vermesi gerekiyor" diye konuştu.

Bu arada, kongreye konuşmacı olarak, ABD'de organ nakli olduktan sonra sağlığına kavuşan Refiye Yılmaz da katıldı.

Hastalık sürecinde başından geçenleri anlatırken duygusal anlar yaşayan Yılmaz, Tekirdağ Valiliği ve Türk Kızılayı tarafından toplanan bağışlar ve devletin desteğiyle ameliyat olduğunu hatırlattı.
İşçi emeklisi bir babanın kızı olduğunu anlatan Yılmaz, duyarlı Türk halkı sayesinde 3 günde 700 bin lira bağış toplandığını söyledi.

Çok sayıda kişinin organ beklediğine değinen Yılmaz, bu kişilere ümitsizliğe kapılmamaları çağrısında bulundu.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın da açılışında bulunduğu kongreye, aralarında yurt dışından gelenlerin de yer aldığı 500'e yakın doktor katılıyor. Kongre 18 Ekim'de sona erecek.
Kaynak: AA