Peynirden Sonra Dondurmanın Da Otlusu Yapıldı

Kazdağları'ndaki bir turistik köyde 8 yıldır kafe işleten çift tarafından üretilen ısırgan, fesleğen, zencefil, rezene, tarçın ve lavantalı dondurmalar, bölge halkı ve turistlerden ilgi görüyor.

Kafe sahibi Hülya Çağlayan Akdikmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 8 yıl önce emekliye ayrıldıktan sonra eşiyle İstanbul'dan Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi Yeşilyurt köyüne yerleştiğini söyledi.

Kazdağları'nın yeşillikleri arasındaki turistik köyde kızı ve damadına ait kafeyi işletmeye başladıklarını belirten Akdikmen, "Yeşilyurt, yaz kış turist çeken bir köy. Burada turistlerin ilgisini çekmek için ne yapabileceğimizi düşünürken Kazdağları'nin şifasını dondurmayla birleştirmeye karar verdik" dedi.

Akdikmen, önce ısırganlı dondurma ürettiklerini dile getirdi.
Taklit edilemeyecek bir ürün ortaya koymak için çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Akdikmen, şöyle konuştu:
"Kazdağları, otlarıyla meşhurdur. Kekiği ve birçok ot çeşidi bulunuyor. Isırganlı dondurma tutuldu ancak bu otun aroması çok fazla hissedilmedi. Bunun üzerine dondurmayı yiyenlerin, aromasını tam hissedeceği otlar üzerinde çalışmaya başladık. Aklımıza rezene geldi. Rezeneli yaptık. Ardından lavanta, fesleğen, zencefil, tarçınlısını yaptık. Kazdağları'nın şifalı otlarından bir üreticide dondurma yaptırdık. Biz otunu veriyoruz, firma bundan dondurma yapıyor."
- "Kazdağları, dondurmanın içinde hissediliyor"
Akdikmen, otlu dondurma çeşitlerinin çok beğenildiğini aktararak, deneyenin bir daha yemek için Yeşilyurt'a geldiğini belirtti.

Birçok kişinin, misafirlerini bile alıp otlu dondurma yemeye gelmeye başladığını vurgulayan Akdikmen, şunları kaydetti:
"Ayvalık, Ören, Çanakkale'den vatandaşlar, yazlıklarındaki komşularını, misafirlerini getiriyor. Dondurmalarımızda aroma değil, doğal otlar var. Topunu iki liraya satıyoruz. İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerden köye gelenler, otlu dondurma yemeden gitmiyor. Özellikle rezeneli ve fesleğenli yemek için gelenler oluyor. Lavantalı dondurma yiyen bazı turistlerden, 'sabun yer gibi' şeklinde tepkiler aldık ancak lavantalı dondurmayı diğerlerine değişmeyenler de oluyor. Damak tadıyla ilgili ancak turistler, Kazdağları'nı dondurmanın içinde hissedebiliyor."
Köyün yılın her ayında turist çektiği bilgisini veren Akdikmen, dondurmalarının da yaz kış talep gördüğünü sözlerine ekledi.
Kaynak: AA