İngiltere'de Terör Davası

Türk asıllı İngiliz vatandaşı Erol İncedal, İngiltere'de, Hindistan'ın Bombay kentinde 2008 yılında düzenlenen terör saldırıları benzeri saldırı planlamakla ve eski Başbakan Tony Blair ile eşi Cherie Blair'i öldürme planı yapmakla suçlanıyor.

İngiltere'nin başkenti Londra'daki Old Bailey Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen terör davasının büyük kısmı kamuoyuna kapalı şekilde yürütülüyor. Kısıtlı sayıda gazetecinin alındığı davada, 26 yaşındaki Türk asıllı İngiliz vatandaşı İncedal, İngiltere'de geniş çaplı terör eylemi planlamaktan yargılanıyor.
Blair çiftinin ev adresi arabasında bulunan İncedal'ın Tony ve Cherie Blair'i öldürme planı yaptığı da iddia ediliyor. Savcılar, Erol İncedal'ın cep telefonunda IŞİD'i destekleyen bilgilerin de bulunduğunu savunuyor. İncedal, hakkındaki tüm suçlamaları reddediyor.
İncedal, geçen yıl polisin arabasına dinleme cihazı yerleştirmesinden bir ay sonra Ekim 2013'de, 26 yaşındaki Munir Rarmul-Bougadjar ile gözaltına alınmıştı. Her iki kişinin de üzerinden bomba yapımıyla ilgili bilgilerin bulunduğu hafıza kartları çıkmıştı.
Kraliyet savcılık servisi ulusal güvenlik gerekçesiyle davanın kamuoyuna kapalı yürütülmesi talebinde bulunmuştu. Temyiz Mahkemesi daha sonra davanın tümünün değil ancak bazı kısımlarının kapalı olacağına hükmetmişti.
Bombay'da 2008 yılında düzenlenen terör saldırılarında 174 kişi hayatını kaybetmişti.
Kaynak: AA