Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı

Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü Burhan Kütük, meme kanserine karşı 40 yaş üzeri her kadının 2 yılda bir mamografi çektirmesi, düzenli beslenme alışkanlığı sağlanması ve fiziksel aktivite yapılması gerektiğini bildirdi.

Kütük, "meme kanseri bilinçlendirme ayı" dolayısıyla yayımladığı mesajda, kanserin beraberinde taşıdığı fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra sosyal, maddi ve manevi yönleri ile mücadelesi zor bir hastalık olduğuna işaret etti.
Dünya genelinde kanser hastalığı yükünün her geçen gün arttığını belirten Kütük, şunları kaydetti:
"21. yüzyılda kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teşhis olduğu bilinen bir gerçektir. Uluslararası Kanser Ajansı özellikle meme kanserindeki artışa dikkati çekmiştir. Kadınlarda meme kanseri görülme oranının bir önceki tahminlere göre yüzde 20, meme kanserinden ölümlerin ise yüzde 14 arttığını belirtmiştir. Meme kanseri kadın kanserleri içinde en fazla görülen ve en fazla ölüme neden olan kanserdir. Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Daha nadir olarak meme derisinde içeri doğru çökme, deride kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş yada bozulmalar ve meme ucunun hassaslaşması, içe dönmesi dahil olmak üzere meme ucu belirtileri yer almaktadır. Sanıldığının aksine ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır. Meme kanserinin tedavi yöntemleri ameliyat, radyoterapi, kemoterapi ve hormon terapileridir. 40 yaş üzeri her kadının 2 yılda bir mamografi çektirmesi gerekmektedir. Düzenli beslenme alışkanlığı sağlanmalı, fiziksel aktivite yapılmalıdır. Ayrıca emzirmeyle riskin azaltılabileceği gösterilmiştir."
Kaynak: AA