Bosna Hersek'teki Seçimler

Bosna Hersek Merkezi Seçim Komisyonu (CIK) BaşŸkanı Styepan Mikiç, bugün yapılan devlet başŸkanlığŸı ve parlamento seçimlerinde, kayıtlı seçmenlerin yüzde 50|1'inin oy kullandığŸını söyledi.

ǜlkede silahları susturan Dayton BarışŸ AnlaşŸması'nın ardından yedinci kez düzenlenen seçimlerde sandıkların kapanmasının ardından ilk basın toplantısını düzenleyen CIK üyeleri, seçimlere katılımlara dair resmi olmayan ilk verileri kamuoyuyla paylaşŸtı.
CIK BaşŸkanı Mikiç, yaptığŸı açıklamada, toplam 3 milyon 278 bin 908 kayıtlı seçmenin 1 milyon 616 bin 960'ının sandık başŸına gittiğŸini ve oy kullanım oranının yüzde 50|1 olduğŸunu belirtti.

Mikiç, söz konusu orana Tuzla, Livno ve Zvornik şŸehirlerinin dahil olmadığŸını, buradaki oy pusulalarının henüz merkeze ulaşŸmadığŸını kaydetti.

CIK tarafından açıklanan verilere göre, Bosna Hersek Federasyonu'daki seçmenlerin yüzde 48.27'si, Bosna Sırp Cumhuriyeti'ndeki seçmenlerin yüzde 53.15'i ve Brçko ǖzerk Bölgesi'ndeki seçmenlerin ise yüzde 52'si sandık başŸına gitti.
Bu arada, CIK BaşŸkanı Mikiç, saat 24.00'da (TSİ 01.00) düzenleyecekleri basın toplantısında, Bosna Hersek ǜçlü Devlet BaşŸkanlığŸı Konseyi üyeliğŸine hak kazanan isimleri açıklayacaklarını, yarın öğŸleden sonra da resmi olmayan ilk sonuçları kamuoyuyla paylaşŸacaklarını ifade etti.


- SDA'dan seçim açıklaması

ǖte yandan, ülkedeki BoşŸnak nüfusu temsil eden en büyük siyasi parti konumundaki Demokratik Eylem Partisi (SDA) Genel Merkezi'nde seçim sonuçları dakika dakika takip ediliyor.
SDA'dan yapılan açıklamada, oyların yüzde 18'inin sayımının tamamladığŸı ve SDA'nın adayı Bakir İzzetbegoviç'in oyların yaklaşŸık yüzde 40'ını aldığŸı öne sürüldü.
Açıklamada ayrıca, Daha İyi Gelecek BirliğŸi (SBB) Genel BaşŸkanı Fahrudin Radonçiç'in sayılan oyların yüzde 25'ini, Sosyal Demokrat Parti (SDP) adayı Bakir Haciomeroviç'in yüzde 8'ini ve bağŸımsız aday Mustafa Ceriç'in de yüzde 4'ünü aldığŸını kaydedildi.
 
Kaynak: AA